De Antwerpse haven en de Universiteit Antwerpen zijn woensdag begonnen met de aanleg van een nieuwe, baanbrekende weg met proefsecties.
UAntwerpen De Antwerpse haven en de Universiteit Antwerpen zijn woensdag begonnen met de aanleg van een nieuwe, baanbrekende weg met proefsecties.

Antwerpse haven krijgt hoogtechnologisch asfalt

Sensoren meten de vervorming van het wegdek

De Antwerpse haven en de Universiteit Antwerpen zijn woensdag begonnen met de aanleg van een nieuwe, baanbrekende weg met proefsecties. Ter hoogte van het voormalige Delwaidedok komen sensoren in de wegstructuur die constant de vervorming van het asfalt meten. Bedoeling is om te bepalen welk mengsel het zware vrachtwagenverkeer in de haven het best kan weerstaan.

Concreet komen er twee proefvakken, met telkens een ander asfaltmengsel, op een nieuwe zijstraat van de Antwerpsebaan. “Het ene is een standaard type asfalt dat op de meeste wegen gebruikt wordt, het andere is een mengsel met een stijver bindmiddel”, zegt professor wegenbouw Wim Van den bergh (UAntwerpen). “Dat type bleek duurzamer in labotests, we gaan dat nu onderzoeken in de werkelijkheid.”

In de fundering en de asfaltlagen worden glasvezelsensoren geplaatst, die permanent vervormingen in het asfalt monitoren. “Met de sensoren kunnen we elk seizoen metingen uitvoeren, zodat we bijvoorbeeld kunnen zien hoe het asfalt op een warme zomerdag reageert op vrachtwagenverkeer”, zegt Van den bergh.

De volgende jaren zullen de onderzoekers op de testbaan nog andere experimenteren uitvoeren met nieuwe asfaltmengsels, die ze zelf hebben ontwikkeld in het lab. “Die nieuwe types staan klaar om uit te testen op de weg.”

Het is niet het eerste project rond asfalt dat zich afspeelt in de haven. In mei werden de allereerste proefvakken met ‘verjongingsmiddelen’ voor asfalt aangelegd, om te experimenteren met betere recyclage.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer