Illustratiebeeld.
Jan Aelberts Illustratiebeeld.

Antwerpse politie legde al vier 'patserwagens' aan de ketting

Bij een proefproject tegen 'patsergedrag' dat sinds begin deze maand in Antwerpen loopt, heeft de politie al vier voertuigen van roekeloze bestuurders in beslag genomen. Het zijn de eerste inbeslagnames in het kader van een nieuw reglement dat de politie meer middelen geeft om de veiligheid op de openbare weg te garanderen.

Het reglement dat burgemeester Bart De Wever (N-VA) invoerde, maakt het de politie voortaan mogelijk om de wagen van betrapte verkeerscriminelen voor twee weken aan de ketting te leggen. Van de vier bestuurders die met hun rijgedrag anderen in gevaar brachten, bleken er bovendien drie onder invloed van drank en drugs. "Het gaat telkens om heel zware gevallen: zij betekenen een gevaar voor de stadsbewoners", zegt De Wever. "De regel wordt ook enkel toegepast wanneer hun namen voorkomen in de politiedatabank." 

Voetgangers en fietsers in gevaar

Het eerste voertuig, een BMW, werd begin juni in beslag genomen toen de bestuurder verschillende rode lichten negeerde en aan hoge snelheid door de binnenstad reed, waardoor voetgangers gevaar liepen. De wagen bleek niet geldig ingeschreven, niet verzekerd en de nummerplaten waren van een ander voertuig. De bestuurder had eerder al zware verkeersinbreuken gepleegd en was onder invloed van drugs.

De tweede inbeslagname volgde op 16 juni, eveneens met een hardleerse overtreder die met een Mercedes-huurwagen aan hoge snelheid op de Turnhoutsebaan reed en bijna een kind op de fiets aanreed. Twee dagen later was het de beurt aan een man die onder invloed van alcohol en drugs slipmanoeuvres uitvoerde en aan hoge snelheid een school passeerde in de Paulus Beyestraat.

Tot slot werd op 20 juni ook nog een bromfiets in beslag genomen die op het trottoir reed. Verschillende voetgangers werden in gevaar gebracht en de bromfietser reed ook nog eens tegen een dienstvoertuig van de politie die hem tot staan wilde brengen. Ook hij was onder invloed van alcohol en drugs.

Extra straf

De Antwerpse politie zegt het beleid te zullen voortzetten met zowel de verkeerspolitie, de mobiele eenheid, de wijkteams als de verkeersondersteuningsteams. Ze werkt naar eigen zeggen ook met agenten in burger om de pakkans te vergroten. 

Hardleerse chauffeurs riskeren nog een extra straf, zoals een verlenging van de inbeslagname. (SPK)

Lees meer