De Meir lag er zondag maar verlaten bij.
rv De Meir lag er zondag maar verlaten bij.

Antwerpse politie sluit dertien cafés in eerste weekend van verstrengde coronamaatregelen

In Antwerpen heeft de politie in het eerste weekend van de verstrengde coronamaatregelen dertien horecazaken gesloten. De cafés en restaurants waar de overtredingen zijn vastgesteld, blijven minstens een week gesloten. Zaterdag - op de eerste dag van de verstrengde maatregelen - werden al negen horecazaken gesloten wegens inbreuken op de coronamaatregelen.  “Horeca-uitbaters in Antwerpen, aub, respecteer de regels”, tweette burgemeester De Wever (N-VA) zaterdagavond al.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De Wever kondigde eerder al aan dat de politie in zijn stad meer zou controleren en vooral ook strenger zou optreden als maatregelen zoals social distancing en het dragen van mondmaskers door personeel en sinds zaterdag ook bezoekers niet worden gerespecteerd in de horeca. Horeca-uitbaters hebben sinds zaterdag  ook een registratieplicht voor klanten.

En dat de politie meteen strenger heeft opgetreden, blijkt uit de cijfers. Zaterdag werden al meteen negen horecazaken voor een week gesloten, na “flagrante inbreuken” op de nieuwe coronamaatregelen. Een dag eerder had de Antwerpse burgemeester nog vier horecazaken gesloten voor eerdere inbreuken op de ‘oude’ coronamaatregelen. 

Eén van de cafés die een week moet sluiten is Matterhorn Süd op het Antwerpse Zuid. “Dat klopt. Wij zijn in de loop van juni al betrapt op het niet respecteren van de social distancing. Daarom moet Matterhorn Süd deze week gesloten blijven”, laat woordvoerster Barbara Soens van de horecavennootschap Schrimp Tempura weten. 

Precieze aantallen voor het volledige weekend, kan het kabinet van de burgemeester of de politie zondagavond nog niet geven. In een eerste fase werd in juni al vier cafés betrapt op overtredingen, in een tweede fase zijn er daar zaterdagavond nog eens negen bijgekomen. “Het ging om flagrante overtredingen”, zegt Johan Vermant, woordvoerder van de burgemeester, al over die eerste overtredingen. Het exacte aantal sluitingen van het afgelopen weekend zal burgemeester De Wever pas in de loop van maandag van de politie te horen krijgen. 

Lees meer