Maud Vanhauwaert.
Gudrun Steen Maud Vanhauwaert.

Antwerpse stadsdichter stelt nieuw stadsgedicht voor

De Antwerpse stadsdichter Maud Vanhauwaert heeft een nieuw stadsgedicht voorgesteld. Het gedicht is geschreven voor de site van de Droogdokken en werd in bewegende letters aangebracht op het hoofdgebouw van de site. Het gedicht werd vandaag, tijdens Open Monumentendag, feestelijk onthuld.

"Ik wilde een gedicht maken waarin ik verschillende aspecten van de site kon laten samenvloeien", zegt Vanhauwaert. "De droogdokken waren een plek waar boten hersteld werden. Het is dus eigenlijk een beetje een ziekenboeg, een tijdelijke rustplaats, voor boten die daarna weer de wilde zee opgaan. In het gedicht spreekt een moeder haar kind aan. Ze vertelt het kind dat zij het altijd zal willen opvangen. Je zou kunnen zeggen dat zij een droogdok aanbiedt waar het kind altijd weer op krachten kan komen, vooraleer het weer het ruime sop kiest. Het gedicht spreekt ook over de moeite die het een moeder soms kost om haar kind los te laten. Ik heb het woord 'stormkop' verwerkt in het gedicht. Een prachtig woord, dat vele interpretaties kan dragen."

Vanhauwaert wilde een eenvoudig gedicht schrijven dat ook kinderen zouden kunnen begrijpen. Er zit maar een moeilijke regel in, die de meeste volwassenen wellicht ook niet zullen verstaan, namelijk: 'als je ra is lamgeschoten'. "De uitdrukking komt uit het zeevaartwezen. Een ra is een stuk hout dat aan een mast is bevestigd, en waaraan de zeilen hangen. Als je ra is lamgeschoten, ben je machteloos. Er zit vaak zo'n beeldende kracht in oude, vergeten gezegden en spreekwoorden. Ik hoop dat deze versregel jarenlang op de boeg van het indrukwekkende gebouw op de site mag blijven staan. En dat de regel een uitnodiging mag zijn voor iedereen, om hier te komen uitwaaien."

Het volledige gedicht is terug te vinden op www.antwerpenboekenstad.be 

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • louis van hoeylandt

    en daar ga ons belasting geld heen ...makkelijk jobke . 1 gedicht per jaar en heel het jaar een dikke pree oprapen als stadsdichter die op de loonlijst sta van antwerpen .. ja ja ; en ik maar de riem dicht trekken omdat mijn pensioen niet genoeg is ,na een leven van dagdagelijks meer dan 8 uur per dag hard te werken

Lees meer