5 De Meir lag er zaterdagavond bij het sluiten van de winkels smerig bij.
RV De Meir lag er zaterdagavond bij het sluiten van de winkels smerig bij.

Antwerpse winkelstraten en kaaien lijken wel een stort: “Pak het afval van je picknick mee naar huis”

“Pak het afval van je picknick mee naar huis”: dat is de boodschap van de Antwerpse schepen voor Stadsonderhoud Fons Duchateau (N-VA) na de pijnlijke beelden van zwerfvuil op de Scheldekaaien en in onze winkelstraten. “Ik heb de voorbije week vijftig extra manschappen extra ingezet op Stadsreiniging. Maar zonder burgerzin kunnen we het niet oplossen.”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Schrijfster Margot Vanderstraeten illustreerde zaterdag haar verontwaardiging over de toestand van de Meir met enkele foto’s. Ze woont er in de buurt. “Ooit was dit de meest prestigieuze winkelstraat van Antwerpen. Een stort ziet er nu beter uit. Daar ligt al het vuilnis tenminste nog op één hoop. Wie vindt dat het verlangen naar oude burgerwaarden rechts en conservatief is, mag me, op dit vlak, vanaf nu rechts en conservatief noemen.”

Hamburgerketens

Vanderstraeten vraagt respect voor het stadspersoneel dat onze straten netjes probeert te houden. Ze roept ook de hamburgerketens op om hun verantwoordelijkheid te nemen. “Het gros van het afval komt immers van de take-aways. Elke hamburgertent zou verplicht moeten worden om de hele dag door medewerkers de straten te vrijwaren van plastic en ander wegwerpafval.”

“Het moet een beetje van alle kanten komen. De consumenten beschikken blijkbaar niet over elementair fatsoen. Zo zie je hoe erg de horeca wordt gemist”, vult Vanderstraeten nog aan.

Boetes

Fons Duchateau appelleert aan de burgerzin. “Ik kan geen blikken extra personeel en vrachtwagens blijven opentrekken om papiermanden te legen en zwerfvuil op te ruimen. Een papiermand is niet je persoonlijke vuilbak. Iedereen moet een inspanning leveren.”

De stad kan GAS-boetes tot 350 euro uitdelen voor zwerfvuil. In elk geval is het duidelijk dat de heropening van de horeca vanaf 8 juni niets te vroeg zal komen. Anders blijft het wellicht dweilen met de kraan open.

5 De stad versterkte de stadsreiniging, maar het is moeizaam strijden tegen het zwerfvuil op de Scheldekaaien.
Klaas De Scheirder De stad versterkte de stadsreiniging, maar het is moeizaam strijden tegen het zwerfvuil op de Scheldekaaien.
5 Op het nieuwe stuk Scheldekaaien puilen sommige vuilnisbakken uit.
Klaas De Scheirder Op het nieuwe stuk Scheldekaaien puilen sommige vuilnisbakken uit.
5 Het blijft dweilen met de kraan open: veel zwerfvuil aan de Scheldekaaien.
Klaas De Scheirder Het blijft dweilen met de kraan open: veel zwerfvuil aan de Scheldekaaien.
5 Margot Vanderstraeten: haar hart bloedt bij het zien van zo'n vuile stad.
RV Margot Vanderstraeten: haar hart bloedt bij het zien van zo'n vuile stad.

Lees meer