4
BELGA

Bakelmans werkt nu wel mee tijdens reconstructie van moord Julie Van Espen: “Confrontatie met eigen daden was zwaar”

De tweede poging tot reconstructie van de moord op studente Julie Van Espen (23) is volgens het parket vrij vlot verlopen. Verdachte Steve Bakelmans (39) verleende nu wel zijn medewerking en kreeg uitgebreid de kans om zijn versie van de feiten te tonen. De reconstructie nam zowat 3,5 uur in beslag.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Steve Bakelmans werd vandaag rond 13.20 uur door de federale politie naar de plaats van de feiten gebracht, onder de Burgemeester Gabriël Theunisbrug over het Albertkanaal aan het Sportpaleis in Merksem. De reconstructie kwam er op zijn eigen vraag, nadat een reconstructie in juni op de valreep moest worden afgeblazen. 

“Besef”

“Hij beseft hoe belangrijk het is, ook voor de nabestaanden en hij begreep hun teleurstelling toen die eerste reconstructie niet kon doorgaan”, stellen zijn advocaten Marlies Vercammen en  Dimitri de Béco. Bakelmans was volgens de Béco noch fysiek, noch mentaal in staat om deel te nemen aan de reconstructie in juni. “Van zodra hij het wél aankon, wilde hij het doen, omdat hij dat iedereen verschuldigd is. We hebben het aan de onderzoeksrechter gevraagd en die heeft ermee ingestemd.”

Bakelmans heeft tijdens de reconstructie “zijn best gedaan”, zeggen de advocaten. “Hij heeft met veel goede wil uitgelegd en getoond wat er toen gebeurd is. De confrontatie met zijn eigen daden was zwaar, maar hij heeft het toch zo goed mogelijk willen doen", klinkt het.

Achter zwarte schermen

De reconstructie zelf gebeurde achter zwarte schermen in aanwezigheid van de onderzoeksrechter, de speurders, de wetsdokter, de gerechtspsychiater, de mensen van het labo en het parket(-generaal). De advocaten van Bakelmans en de nabestaanden, alsook de vader van de vriend van Julie, volgden de reconstructie op een scherm in een politievoertuig. 

De reconstructie omvatte alles wat er zich onder de brug en aan het Albertkanaal afspeelde. Het wegmaken van Julie's spullen maakte er geen deel van uit. 

4
BELGA

Geantwoord op vragen

Rond 17.30 uur was de reconstructie afgelopen. 

"De reconstructie heeft ongeveer 3,5 uur geduurd en is grondig en sereen verlopen. Alle partijen hebben de kans gekregen om vragen te stellen aan de verdachte, die de hele tijd heeft meegewerkt. Hij heeft getoond hoe de feiten verlopen zijn en heeft ook geantwoord op de vragen. Zijn versie van de feiten zal nu getoetst worden aan de objectieve vaststellingen in het dossier", zegt parketwoordvoerster Caroline Vanderstokker. 

Belangrijk

Meester John Maes, die voor de nabestaanden van Julie optreedt, is tevreden dat er toch nog een reconstructie kon plaatsvinden. “Er zijn geen getuigen. We kunnen alleen voortgaan op zijn versie en daarom vond ik het belangrijk dat zijn verklaring kon worden afgetoetst aan de realiteit ter plaatse. Bakelmans heeft nu zijn versie van de feiten getoond. We gaan die vergelijken met de materiële elementen in het dossier en alles eens rustig op een rijtje zetten.”

Deze reconstructie vormt volgens het parket het sluitstuk van het onderzoek naar de feiten zelf. Het moraliteitsonderzoek is ver gevorderd. Wanneer het tot een proces komt, is nog niet duidelijk.

4
BELGA
4
BELGA

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jos Plessers

    Confrontatie met eigen daden was zwaar.Wie dat gelooft is een sukkel.Die vent heeft gegarandeerd een stijve gehad.Die heeft er van genoten om het nog eens opnieuw te mogen beleven.

  • branda van den berg

    Heel simpel,,,,de ballen eraf !!!!!

Lees meer