Bende steelt 1,3 miljoen dollar aan diamanten

Zes Zuid-Amerikanen riskeren een gevangenisstraf van 37 maanden. Ze zouden deel uitmaken van een dievenbende die ook in ons land actief was. De bende werd beticht van de diefstal van 1,3 miljoen dollar aan diamanten, vier jaar geleden.

De diamantroof werd op 24 juli 2012 op klaarlichte dag gepleegd bij Diamond Land in de Appelmansstraat in de Antwerpse diamantwijk. Die dag stond een groep Duitse toeristen in de zaak, maar ook een groep Spaanssprekende koppels.

192 stenen

"Die laatste groep leidde de verkopers af", legt de aanklager in Antwerpen uit. "Diamanten werden bewaard in een ruimte achteraan. De deur zat in het slot, maar was niet slotvast. Op een bepaald moment kon één bendelid een doos met 192 stenen stelen. De stenen hadden een waarde van meer dan 1,3 miljoen dollar."

Bewakingscamera's

De diefstal werd gefilmd door bewakingscamera's. De beelden werden internationaal verspreid onder politiediensten. De Spaanse politie herkende twee daders op foto. Een van hen was al gekend voor feiten in Zwitserland en Finland. De andere, de Colombiaanse Maria Gertrudis W.B., kon in Italië opgepakt worden. Ze werd uitgeleverd aan ons en ze is de enige die op het proces aanwezig was. Via telefoongesprekken konden de andere bendeleden geïdentificeerd worden.


Hugo S. en Luz M. reisden op 22 juli 2012 van Parijs naar Antwerpen. Een dag later voerden ze een voorverkenning uit. Die dag hadden die twee Zuid-Amerikanen met Juan M.A. nog een ontmoeting in een McDonald's in Antwerpen om de diefstal te plannen. Meteen na de diefstal trokken de rovers terug naar Parijs, waar ze zochten naar een heler van de diamanten.


De uitspraak volgt op 23 februari.

Lees meer