Benefiet voor proces bomen Charlottalei

Luchtzaak, de burgerorganisatie die tevergeefs geprobeerd heeft de 54 kastanjes in de Charlottalei van de kap te redden, houdt vanavond een benefiet in Amuz in de Kammenstraat.

Met concerten, een lezing en poëzie willen de initiatiefnemers geld inzamelen voor de juridische procedures die ze nog uitvechten en voor zaken die ze nog aanhangig willen maken. "Op 23 januari oordeelt de rechter of compensatiemaatregelen nodig zijn voor het kappen van de bomen in de Charlottalei. De stad heeft nooit gekeken naar de positieve milieueffecten van de 54 volwassen kastanjes, ook al hebben we recht op dit soort informatie en onderzoek", zegt Thomas Goorden van Luchtzaak.


De organisatie overweegt juridische stappen tegen de Vlaamse regering en de stad Antwerpen als die niet sneller werk maken van een substantiële verbetering van de luchtkwaliteit in Antwerpen. Die is bij de slechtste van Europa en de maatregelen die Vlaanderen voorstelt om daar iets aan te doen, volstaan volgens Luchtzaak helemaal niet.


Op het programma van de benefiet staan onder meer schrijver Jeroen Olyslagers, dichters Stijn Vranken en Peter Holvoet-Hansen en muziek van trompettist Jon Birdsong en Aaron Wajnberg op piano. Professor Dirk Avonts komt spreken over de zware gevolgen van een zwak luchtverbeteringsbeleid. (DILA)

Lees meer