De huidige installaties van Ineos in de Antwerpse haven.
Photo News De huidige installaties van Ineos in de Antwerpse haven.

Bijna 6.000 handtekeningen voor petitie tegen boskap door Ineos

De petitie van burgerbeweging ‘Antwerpen Schaliegasvrij’ tegen de kap van 55 hectare bos nabij Lillo is door 5.753 mensen ondertekend. Het bos op een industrieterrein moet plaatsmaken voor de nieuwe fabriek die chemiereus Ineos de komende jaren gaat bouwen. Het bedrijf belooft in een reactie om de bomen op een verantwoorde wijze weg te halen.

Het bezwaar van Antwerpen Schaliegasvrij richt zich niet enkel tegen de ecologische schade, maar ook tegen de manier waarop de vergunningsaanvraag is ingediend. “De ontbossing mag niet worden losgeknipt van de negatieve effecten van de petrochemische installaties”, zo luidt het bij de initiatiefnemers. “De uitstoot van CO² zal stijgen én Ineos zal bijdragen tot de wereldwijde plastic vervuiling. Toch lijkt het onzeker dat de installaties er ooit komen gelet op het onstabiele financiële plaatje en de groeiende maatschappelijke weerstand tegen de klimaatontwrichting. Ontbossen is dus voorbarig.”

Ook andere organisaties werkten aan bezwaarschriften, zoals StRaten-generaal, BBL, WWF en Natuurpunt. Uiteindelijk sprongen meer dan dertig internationale milieuverenigingen op de kar.

John McNally, algemeen directeur van het project in de Antwerpse haven, stelt dat Ineos de oudere bomen zal vervangen door 55 hectare waardevol bos in Vlaanderen. Het bedrijf zal ook een bewakingsfirma inschakelen om vogels te detecteren die op de grond broeden. Daarnaast wil Ineos een nieuwe mogelijke broedplek voor de zeldzame oeverzwaluw vrijmaken.

De investering van Ineos in Antwerpen is goed voor drie miljard euro en 400 vaste jobs.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • LUDO TELENET

    De linkse meute wil niks, alleen bloemetjes en plantjes, werkgelegenheid is van geen tel, maar ze willen wel dat dat de gemeenschap alles gratis krijgt, wereldvreemde volk, die onderneming zal wel ergens anders investeren, zoals die e-commercebedrijven juist voorbij de grens.

Lees meer