Brasserie Berlin
Dirk Laenen Brasserie Berlin

Brasserie Berlin op Antwerpse Oudaan is failliet

Met faillissement verdwijnt laatste Antwerpse horecazaak uit portefeuille van zakenman Jean-Claude Creeten

De bekende brasserie Berlin op de Oudaan heeft de boeken neergelegd. Zo verdwijnt de laatste Antwerpse horecazaak uit de portefeuille van zakenman Jean-Claude Creeten, die vijf jaar geleden tal van etablissementen verwierf.

Het faillissement van brasserie Berlin, gelegen tegenover de politietoren van de Oudaan in hartje Antwerpen, werd vorige week door de handelsrechtbank uitgesproken. Uit de jaarrekeningen blijkt dat Berlin de schulden, bij onder meer leveranciers, al jarenlang opstapelt. In 2017 liep het tekort zelfs op tot bijna 1 miljoen euro.

Curator Borg Moestermans is door de rechtbank aangesteld om het faillissement af te handelen. “Veel kan ik voorlopig niet kwijt, ik ben het faillissement volop aan het onderzoeken. Het staat alleszins vast dat de zaak onvoldoende rendabel was. Als gevolg van het faillissement is een dertigtal werknemers ontslagen. De meesten waren met flexibele, tijdelijke contracten aan de slag. Van kandidaat-overnemers heb ik voorlopig geen weet.”

Net zoals zoveel andere horecazaken zijn we in moeilijkheden geraakt door de vele werken in de stad. De klanten vonden steeds slechter de weg naar onze zaak

Iemand uit de entourage van Jean-Claude Creeten, de eigenaar van Berlin

Brasserie Berlin kwam vijf jaar geleden in het bezit van Jean-Claude Creeten. De Limburgse zakenman, die in de transportsector een fortuin vergaarde en zijn woonplaats in Dubai heeft, kocht de brasserie voor een slordige 1,4 miljoen euro samen met drie andere Antwerpse zaken: brasserie Nero (Leopold De Waelplaats), Brasserie Van Loock (Dageraadplaats) en Hangar 41 (Scheldekaaien). De vorige eigenaar, architect-ondernemer Jo Peeters, moest de zaken van de hand doen omdat zijn horeca-imperium in zware financiële problemen verkeerde, nadat de Bijzondere Belastinginspectie zijn boekhouding ondersteboven had gekeerd. Peeters werd later ook veroordeeld voor gesjoemel.

Overnames

Creeten was van mening dat schaalvergroting essentieel was om in de horecawereld het hoofd boven water te kunnen houden. Dus nam hij - na de overname van de zaken van Peeters – ook café Karbonkel op de Groenplaats over en opende er Grand Café Matisse.

Van het Antwerpse horeca-imperium van Creeten blijft vandaag niets meer over. Brasserie Van Loock en brasserie Nero wisselden na de overname snel van eigenaar en zijn nu respectievelijk restaurant May’s en Hotel Pilar. Hangar 41 kreeg een make-over en werd Stereo Bar, maar ging in 2016 failliet. Ook Grand Café Matisse ging toen op de fles. En nu heeft dus ook brasserie Berlin de boeken dichtgedaan.

Terras

“We hebben zélf de boeken van Berlin neergelegd”, reageert iemand uit de entourage van Creeten. “Net zoals zoveel andere horecazaken zijn we in moeilijkheden geraakt door de vele werken in de stad. De klanten vonden steeds slechter de weg naar onze zaak. Toen onlangs voor onze deur wegenwerken begonnen en we ons terras zelfs niet meer konden zetten, hebben we beslist om ermee op te houden.”

Creeten zelf konden we niet strikken voor een reactie.

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Dirk Pauwels

    Te duur, veel streken. Dan gaan de mensen ergens anders. Dat krijg je je als je als eigenaar je nergens mee bemoeid en alles overlaat aan mensen die denken dat ze het kunnen.....Een zaak met betaalbare lekkere gerechten en vriendelijke bediening overleefd, de arrogante dikke nekken gaan er onderdoor, zo werkt het. Er zullen er nog volgen want aan dikke nekken geen gebrek in de antwerpse horeca....

  • erik claes

    Ik ben er enkele malen geweest. Beleefde bediening maar duur bier. Iedereen praat daar maar drinkt bijna niet. Ik vraag mij af wie daar eigenlijk de eigenaar was.?

Lees meer