3 Dieter Van den Broeck van Carmina aan de machine waarmee de congolaiskes gemaakt worden.
Laenen Dieter Van den Broeck van Carmina aan de machine waarmee de congolaiskes gemaakt worden.

Congolaiskes van Chocolatier Carmina: “De drie karakteristieke streepjes hebben we altijd behouden”

HLN kiest Hét Streekproduct 2019

De ‘congolaiskes’ zijn hét voorbeeld van een Antwerpse streekproduct: geliefd bij de Antwerpenaars, maar daarbuiten wordt het niet verkocht. Chocolatier Carmina is dan ook de enige die de lekkernij nog maakt. Aan de congolaiskes, die trouwens volledig met de hand gemaakt worden, is in meer dan honderd jaar ook nog niks veranderd.

Adidas is niet het enige merk met drie karakteristieke strepen: ook de ‘congolaiskes’ van chocolatier Carmina worden erdoor gesierd. De ruitvormige snoepjes, die hun naam ontlenen aan het toenmalige Belgisch-Congo, werden in 1912 geïntroduceerd in Antwerpen door de Nederlandse chocolatier Luikens. Het recept is al die tijd hetzelfde gebleven: twee koekjes, botercrème ertussen, omhuld in pure chocolade. De familie Dilens nam de productie van de congolaiskes lange tijd over, maar sinds 2004 is Carmina de enige producent van het snoepje.

3 Congolaiskes
Carmina Congolaiskes

7.000 met de hand gemaakte snoepjes

Dieter Van den Broeck van Carmina vertelt hoe de snoepjes gemaakt worden. “We maken een authentieke botercrème, die we tussen twee wafelbladen leggen en versnijden tot ruitvormige snoepjes. Die snoepjes zijn erg broos, waardoor we het snijden niet machinaal kunnen doen. De congolaiskes worden dus stuk voor stuk met de hand gemaakt. We produceren er niet elke dag, maar in het chocoladeseizoen staan er wekelijks twee tot drie mensen aan te werken. Als ze doorwerken, kunnen ze er zevenduizend per dag produceren.”

Congolaiskes zijn erg broos, waardoor we het snijden niet machinaal kunnen doen. Ze worden dus stuk voor stuk met de hand gemaakt

Dieter Van den Broeck

Drie streepjes

Nadien gaan de snoepjes onder een chocoladegordijn, waar ze hun drie karakteristieke streepjes krijgen. “Die drie streepjes hebben oorspronkelijk een andere oorzaak”, gaat Dieter verder. “Nu worden pralines op een band ‘gechocolateerd’ met een chocoladegordijn, maar de eerste producent van de congolaiskes deed de snoepjes in een grote pot chocolade om ze onder te dompelen. Dan haalde hij ze er met een vork uit en liet ze drogen. Daardoor kwamen er drie streepjes op en die hebben we altijd behouden.”

3 Dieter Van den Broeck.
Laenen Dieter Van den Broeck.

Nostalgie

De congolaiskes hebben een uitsluitend Antwerps publiek. “Buiten Antwerpen krijgen we de congolaiskes niet verkocht, maar Antwerpenaars die de snoepjes kennen, blijven ze kopen. Het is een typisch Antwerps product, met vaste klanten en dat werkt. Hoewel het nu minder geproduceerd en verkocht wordt dan vroeger, zit er voor de Antwerpenaars toch een zekere nostalgie achter.”

Buiten Antwerpen krijgen we de congolaiskes niet verkocht, maar Antwerpenaars die de snoepjes kennen, blijven ze kopen

Dieter Van den Broeck

Het Laatste Nieuws gaat in samenwerking met Vlam op zoek naar het Beste Streekproduct van Vlaanderen. Een streekproduct wordt ambachtelijk vervaardigd, in de eigen streek, met een traditie van minimum 25 jaar en… geniet natuurlijk bekendheid bij het publiek. Stemmen op jouw favoriete streekproduct kan via de HLN app. Download gratis de nieuwe HLN-app op iOS of Android, ontdek alle streekproducten die meedingen naar de titel Het Streekproduct 2019 bij In De Buurt en stem op jouw favoriet. Alle informatie over onze wedstrijd vind je op www.hln.be/streekproduct.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer