2 De zeecruises die in Antwerpen aanmeren, wekken steeds meer controverse op.
Laenen De zeecruises die in Antwerpen aanmeren, wekken steeds meer controverse op.

Cruiseschepen onder vuur: Groen vraagt spreekrecht voor initiatiefnemers petitie op gemeenteraad

Het belooft maandag een spannende gemeenteraad te worden in Antwerpen. Er is niet alleen de discussie over de verplichting om grotere appartementen te bouwen. Als het van oppositiepartij Groen afhangt, moeten de initiatiefnemers achter de petitie tegen vervuilende cruiseschepen even het woord krijgen. Elfduizend mensen ondertekenden ze al. Het is weinig waarschijnlijk dat de meerderheidsfracties daar op ingaan.

Dat Groen de cruiseschepen liever kwijt dan rijk is, is geen verrassing. “Toeristen zijn welkom, vuile lucht niet”, zo vat fractieleider Wouter Van Besien het samen. Hij stelt drie stappen voor. Eerst en vooral moet de stad onmiddellijk de voordelen schrappen die cruiserederijen krijgen, zoals de korting op brandstof. “Want zo subsidieer je vervuiling.” Vervolgens kan de stad het uitgespaarde geld besteden aan het aantrekken van andere dagtoeristen. En vanaf 2020 moeten zeecruises gewoon wegblijven uit Antwerpen. “De regels van de lage-emissiezone worden dan strenger. Een goed moment om ook strenger te zijn voor de grote vervuilers”, vindt Van Besien.

Dat schepen Koen Kennis (N-VA) schermt met de economische winsten van het cruisetoerisme voor de stad, vindt Van Besien een zwak argument. “Je kunt die impact compenseren. Zorg gewoon voor meer stimulansen voor andere dagtoeristen, die écht Antwerpen willen bezoeken en hier hun geld uitgeven. Cruisetoeristen stappen vaak op een bus naar andere steden.”

2 Wouter Van Besien (Groen) vraagt spreekrecht in de gemeenteraad voor de initiatiefnemers van de petitie tegen vervuilende cruiseschepen.
Laenen Wouter Van Besien (Groen) vraagt spreekrecht in de gemeenteraad voor de initiatiefnemers van de petitie tegen vervuilende cruiseschepen.

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Frederik Vanduffel

    Toerisme wel, zoals ook shoppers, hoeren en kroegenlopers, enz. De leefbaarheid van Antwerpen intra muros is er onder DJ BDW nog erger aan toe, niettegenstaande de verandering die begint in tstad. Zonder excuses heeft hij het zelf over 50% ontvolking terwjl het 100% verdrjving is. De groenen wonen er ook niet zoals heel die politieke bende die er wel gaat zupen. Ik ben kandidaat voor een spreekrecht over deze echte totaal oorlog tegen de leefbaarheid en andere terreur. frederikvanduffelgmail.

  • Philippe Janssens

    (Cruise)schepen zijn inherent aan een zichzelf respecterende havenstad. Ben geboren en getogen Antwerpenaar en geen ingeweken Nederlander die meende een petitie te moeten opstarten. Zou hij in Rotterdam waarschijnlijk niet durven.

Lees meer