Open Vld deed in april het voorstel om de bestaande sporen in de Antwerpse haven open te zetten voor reizigersvervoer. Volgens de partij zouden een aantal oude stations zoals Linkeroever, Antwerpen-Oost, Dam en Haven moeten heropenen.
RV Open Vld deed in april het voorstel om de bestaande sporen in de Antwerpse haven open te zetten voor reizigersvervoer. Volgens de partij zouden een aantal oude stations zoals Linkeroever, Antwerpen-Oost, Dam en Haven moeten heropenen.

Dan toch pendel in Antwerpse haven? NMBS onderzoekt reizigerstreinen over ringspoor

Spoorwegmaatschappij NMBS onderzoekt of ze reizigers over het volledige ringspoor rond Antwerpen kan vervoeren. Momenteel wordt een groot deel ervan alleen voor goederenvervoer gebruikt. Via dat ringspoor zouden bijvoorbeeld werknemers naar de bedrijven in de Antwerpse haven kunnen sporen.

Het waren de Antwerpse Open Vld’ers Christian Leysen en Willem-Frederik Schiltz die in volle verkiezingscampagne het voorstel lanceerde om de bestaande sporen in de Antwerpse haven open te zetten voor reizigersvervoer, zeker tijdens de werken aan de Oosterweelverbinding. “De sporen liggen er, laten we ze gebruiken”, zeiden ze.

De NMBS reageerde in eerste instantie wat afwachtend. “Elk voorstel dat kan bijdragen tot een betere mobiliteit moet uiteraard worden bekeken”, klonk het in april.

Om het half uur

De NMBS gaat nu toch de mogelijkheid bekijken om om het half uur een trein over het ringspoor te laten rijden, zo meldt het persagentschap Belga. Het is een van de vele studies die de spoorwegmaatschappij opstart in het kader van de nieuwe dienstverlening die eind 2020 van kracht wordt. Ze gaat bijvoorbeeld ook de mogelijkheid na om opnieuw een snelle (IC-)verbinding in te voeren tussen Antwerpen en Hasselt.

Al die studies worden de komende maanden afgetoetst op hun haalbaarheid: Hoeveel kost het? Hoe groot is de vraag? ... Op basis van de resultaten zal worden beslist welke projecten effectief uitgevoerd zullen worden. De raad van bestuur van de NMBS zou tegen het einde van dit jaar de knopen doorhakken.

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Dave Van Cauwenberghe

    Best te doen. De ringtrein zal op L59, spoor 2 & 3 aandoen aangezien die niet in Centraal gaat stoppen.

  • Patrick De Clercq

    En hoe gaan ze dat bewerkstelligen? Nog 2 extra treinen tussen de nu al 3 IC EN 3 L-treinen op het traject Berchem-Antwerpen/Zuid? En dat is slechts één gedeelte van het probleem! Politiekers, het blijft een raar volkje!

Lees meer