Het gerecht en het stadsbestuur vechten al jaren tegen de prostitutie in café 't Keteltje.
Patrick Lefelon Het gerecht en het stadsbestuur vechten al jaren tegen de prostitutie in café 't Keteltje.

De sluiting te veel: berucht café ‘t Keteltje in Antwerps Schipperskwartier is failliet

De uitbater van ’t Keteltje, het beruchte café in het Antwerpse Schipperskwartier, heeft de boeken neergelegd. De zaak werd een maand geleden gerechtelijk verzegeld in het kader van een onderzoek naar illegale prostitutie. De recente sluiting - de zoveelste op rij - betekende voor het café de doodsteek.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De Antwerpse rechtbank van koophandel sprak het faillissement van De Valk bvba, de vennootschap achter café ’t Keteltje in de Oudemansstraat in Antwerpen, vorige week donderdag uit. Volgens meester Tomas Bruneel, die als curator is aangesteld, was het uitbater Simon T. zélf die besliste om de boeken neer te leggen. “Het Antwerpse stadsbestuur en het gerecht nemen het café al jaren in het vizier”, zegt Bruneel. “De zaak werd vorige maand opnieuw gesloten en dat is de druppel geweest. De zaakvoerder was de jarenlange strijd beu en heeft beslist om de handdoek in de ring te gooien.”

De zaak werd vorige maand opnieuw gesloten en dat is de druppel geweest. De zaakvoerder was de jarenlange strijd beu en heeft beslist om de handdoek in de ring te gooien

Curator Tomas Bruneel

Verzamelplaats voor Nigeriaanse vrouwen

Café ’t Keteltje is bij politie en gerecht al jaren bekend als een verzamelplaats van voornamelijk Nigeriaanse vrouwen die er hun seksuele diensten aanbieden. De zaak moest in het verleden al vele keren dicht vanwege vermoedens over mensenhandel en illegale prostitutie. Zo legde oud-burgemeester Patrick Janssens (sp.a) de zaak tien jaar geleden al eens een nachtelijke sluiting op. Het toenmalig stadsbestuur werd in 2008 echter teruggefloten door de Raad van State, die de administratieve sluiting vernietigde.

’t Keteltje ging in de jaren die volgden nog verschillende keren dicht. Zo werd het café in 2016 én in 2017 gesloten. Ook huidig burgemeester Bart De Wever (N-VA) legde het café twee keer een bestuurlijke sluiting op vanwege vermoedens van mensenhandel en illegale prostitutie. De Antwerpse procureur eiste twee jaar geleden tijdens een proces over mensenhandel zelfs de sluiting van twee jaar. De rechters gingen daar toen niet op in omdat de zaakvoerder niet op de hoogte zou zijn geweest van het netwerk achter de prostitutie-activiteiten in zijn café. 

Gerechtelijk onderzoek

De laatste demarche van het gerecht dateert van precies een maand geleden. Op 10 november besliste de onderzoeksrechter om ’t Keteltje opnieuw te laten verzegelen in het kader van een onderzoek naar ‘het houden van een huis van ontucht, onder meer ten aanzien van een kwetsbare persoon’. Bij de politieactie werden in de zaak in totaal vijftien Nigeriaanse vrouwen aangetroffen. 

Nicky T., de zoon van de zaakvoerder, werd vervolgens samen met drie andere personen gearresteerd. Er gebeurden ook huiszoekingen in het café, op twee adressen in Antwerpen die beschouwd zouden kunnen worden als afwerkplaatsen én op het adres van Nicky T. in Stabroek. T., die volgens zijn advocaat Xavier Potvin de verdenkingen van illegale prostitutie ontkent, is nog steeds aangehouden.

Inboedel

Over de verdere afwikkeling van het faillissement – en de zoektocht naar een eventuele overnemer - kan curator Bruneel niet veel kwijt. “Ik ga de gerechtelijke instanties vragen om toegang te krijgen tot het verzegelde pand. Zo kan ik onder meer een inventaris van de inboedel maken. Eventuele schuldeisers hebben zich voorlopig nog niet gemeld.”

Door het bankroet staan twee à drie werknemers op straat. “Voor hen zullen we het nodige doen”, besluit Bruneel.

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Kris Verbeek

    Tja, wanneer men jarenlang de wet breekt...

  • Gerrit Mangé

    Waar kan een mens nu nog eens lekker illegaal van bil gaan? Niet iedereen kan zich roze balletten en dure prostituees veroorloven.

Lees meer