Filip Dewinter kreeg de Mohammedcartoon, die vanaf vrijdag op de tentoonstelling te zien zal zijn, zelf uit handen van de Deense cartoonist Kurt Westergaard.
Foto Kos Filip Dewinter kreeg de Mohammedcartoon, die vanaf vrijdag op de tentoonstelling te zien zal zijn, zelf uit handen van de Deense cartoonist Kurt Westergaard.

Dewinter exposeert Mohammedcartoons

VLAAMS BELANG-LOKAAL KRIJGT EXTRA BEVEILIGING

Vlaams Belang-politicus Filip Dewinter opent vrijdag in Antwerpen een tentoonstelling met zeventig Mohammedcartoons. Het lokaal van de extreemrechtse partij in de Van Maerlantstraat krijgt extra beveiliging. "De tentoonstelling had in Amerika veel tegenstanders en werd verboden in Nederland: wij doen het in België wel", klinkt Dewinter vastberaden.

Het heeft een tijdje geduurd, maar eind deze week pakt partijvoorman van het Vlaams Belang, Filip Dewinter, opnieuw uit met een stunt. "Vanaf vrijdag stellen we zeventig Mohammedcartoons tentoon in ons secretariaat in de Van Maerlantstraat", vertelt Dewinter. "Het gaat over tekeningen die gemaakt zijn door Belgische en internationale cartoonisten. Het is een unieke selectie die nooit eerder ergens te zien was."


Blikvanger wordt een tekening van de profeet Mohammed, met een grote zwarte tulband én brandende lont op het hoofd. "Ik kreeg deze beroemde tekening enkele jaren geleden uit handen van de Deense cartoonist Kurt Westergaard", zegt Dewinter. "Mijn ontmoeting met hem is een van de hoogtepunten in mijn politieke carrière. Ik heb bewondering voor mensen die hun mening durven prijs te geven en bereid zijn om daarvoor een prijs te betalen."


Dat Dewinter durft: dat staat buiten kijf. In mei ontstond nog ophef over een tentoonstelling met Mohammedcartoons in het Amerikaanse Texas. Na een bezoek van de in Nederland omstreden politicus Geert Wilders werden twee mannen doodgeschoten die een aanslag wilden plegen tijdens de tentoonstelling. Wilders zei toen dat hij die expo naar het Nederlandse parlement wilde halen, maar kreeg van de regering geen toestemming. "Toen ik dat hoorde, was ik vastbesloten om de tentoonstelling in Antwerpen te organiseren", zegt Dewinter. "Er is overleg geweest met het Antwerpse bestuur en met voorzitter Tom Van Grieken. We hebben nog even overwogen om de expo op een publieke plaats te houden. Niet in het Vlaams parlement, nee: dat zou niet lukken. Uiteindelijk hebben we voor ons eigen lokaal gekozen: het heeft minder uitstraling, maar we hebben er wel alles in de hand."

Kogelvrij glas

In het verleden werden al aanslagen gepleegd tegen het Vlaams Belang-secretariaat en het café in de Van Maerlantstraat. "Het pand is beveiligd", zegt Dewinter. "Er is kogelvrij glas en er hangen bewakingscamera's, maar ik verklap niet alle details. Vanaf vrijdag komen er in elk geval nog extra veiligheidsmaatregelen bij." Het secretariaat en het café worden door vrijwilligers uitgebaat. "Alle militanten staan achter onze beslissing om de tentoonstelling in het lokaal te laten plaatsvinden. De cartoons zijn een goed middel om op een onschuldige en ludieke manier de islamcensuur aan de kaak te stellen. Het is tevens ook een eerbetoon aan de redactieleden van Charlie Hebdo en Kurt Westergaard." Dewinter zal de tentoonstelling vrijdag trouwens persoonlijk openen. "Ik wilde dat graag overlaten aan Geert Wilders", zegt hij. "Maar het lukt niet om hem op zo een korte termijn naar Antwerpen te halen door de draconische veiligheidsmaatregelen die dan nodig zijn."

Lees meer