3 Maartje Roskams (22) beklom afgelopen weekend de Stelvio.
LDC Maartje Roskams (22) beklom afgelopen weekend de Stelvio.

Diabetespatiënt Maartje fietst 1.500 kilometer naar Barcelona: “Bewijzen dat we álles kunnen, ook met onze ziekte”

Maartje Roskams (22) fietst op 2 juli naar Barcelona. Ze zal de 1.500 kilometer afleggen samen met haar eeuwige compagnon de route: diabetes. “Ik zal bewijzen dat die me niet tegenhoudt.” Afgelopen weekend beklom ze als laatste test de Stelvio in de Italiaanse Alpen. “Met tranen in de ogen van de pijn, maar ik ben er geraakt. Op karakter.” Voor de laatste dagen van haar rit is Maartje nog op zoek naar een volgwagen.

“De beklimming van de Stelvio voor Climbing for life was de ultieme voorbereiding op mijn ‘Road To Barcelona’”, zegt Maartje, ondervoorzitter van Jong & Diabeet. “Ik heb afgezien. Van bij de start al had ik problemen door een te lage bloedsuiker. Gevolg: stress, zweet en tranen en een moeilijke ademhaling door de paniekreacties. Het heeft ongeveer een uur geduurd voordat mijn bloedsuiker terug op niveau was. Dankzij de aanmoediging van het team en goeie muziek vond ik mijn tweede adem. Echt gestorven ben ik op de laatste zes kilometer van de klim. Ik had me volledig ‘choco’ gereden, moest regelmatig stoppen, had geen kracht meer. Ademen was door het hoogteverschil moeilijk. Maar ik ben er geraakt, op karakter en dankzij het team. ‘Teamwork makes the dream work’. Daarna volgde de beloning: de afdaling. Met 72,5 kilometer per uur, voor mij een record, vlamde ik naar beneden. Zalig. Weer een overwinning op mijn diabetes.”

Echt gestorven ben ik op de laatste zes kilometer van de klim. Ik had me volledig ‘choco’ gereden

Maartje

“Mooiste overwinning ooit”

Het echte werk begint op 2 juli. Dan vertrekt Maartje in Wommelgem aan een tocht van 1.500 kilometer naar Barcelona. “De voorbereiding was heftig. De examens en al het andere werk hielpen natuurlijk ook niet”, zegt Maartje. “Ik heb hard getraind en ben veel verbeterd, maar ik heb afgezien. Nu heb ik vooral geweldig veel zin om op die fiets te springen en ein-de-lijk te vertrekken. In Barcelona geraken zou de mooiste overwinning ooit zijn, maar elke kilometer dat ik dichterbij kom is al een mijlpaal voor mij.”

3 Sterven onderweg. “Ik had me volledig ‘choco’ gereden.”
Fotostelvio.com Sterven onderweg. “Ik had me volledig ‘choco’ gereden.”

Volgwagen gezocht

Aan enthousiasme ontbreekt het Maartje geen seconde. Toch is er nog één groot probleem. “Ik ben nog op zoek naar een volgwagen op maandag 15 juli tijdens mijn rit van Avignon naar Montpellier en voor de laatste dagen, van 19 tot 22 juli, van Narbonne tot in eindbestemming Barcelona. Dat zou écht een enorme steun zijn. Mensen kunnen me contacteren via de Facebookgroep ‘Road to Barcelona’.”

Met haar tocht naar Barcelona wil Maartje diabetes onder de aandacht brengen. Ze lijdt zelf al 7 jaar aan de ziekte. “Ik wil bewijzen dat we àlles kunnen, ook met onze ziekte. En ik wil dat mensen weten wàt het is. Nu worden we nog vaak raar bekeken als we een spuit zetten. Leven mét diabetes, niet lijden aan diabetes, daar sta ik voor en daar fiets ik voor.”

Op 2 juli, om 10 uur, vertrekt Maartje aan sportcentrum het Brieleke in Wommelgem. Wie haar aan wil moedigen is welkom vanaf 9 uur. Wie haar financieel wilt steunen kan dat op steun.diabetes.be/project/21226.

3 Hét bewijs. Aan de top krijgt Maartje een medaille.
RV Hét bewijs. Aan de top krijgt Maartje een medaille.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Caroline Reyniers

    dikken chapeau.probeer door te bijten tot den top.

Lees meer