3 De Campus Zuid van de Karel de Grote Hogeschool op de terreinen van de voormalige koekjesfabriek Biscuiterie Parein. In september zullen hier maar liefst 5.000 studenten les volgen.
Benoit De Freine De Campus Zuid van de Karel de Grote Hogeschool op de terreinen van de voormalige koekjesfabriek Biscuiterie Parein. In september zullen hier maar liefst 5.000 studenten les volgen.

Dit wordt duurzaamste campus van België

KDG-HOGESCHOOL INVESTEERT 1,5 MILJOEN EURO EXTRA IN GROENE MAATREGELEN

Een extra investering van 1,5 miljoen bovenop de 54 miljoen zorgt ervoor dat de nieuwe Campus Zuid van de Karel de Grote Hogeschool (KdG) de meest duurzame campus van het land wordt. "Na een periode van zeven tot twaalf jaar moet die meerkost terugverdiend zijn", klinkt het bij de school.

Liefst 935 zonnepanelen die zelfs bij bewolkt weer energie opwekken. Slimme verlichting die bewegingen detecteert van in de aula's tot in de toiletten. Regenwater voor de toiletten. Nachtkoeling om overdag te ventileren. De Zuid-Campus die de Karel de Grote Hogeschool laat bouwen op de terreinen van de voormalige koekjesfabriek van Biscuiterie Parein - tegenover het Antwerpse Justitiepaleis - is een vernuftig staaltje van duurzaamheid. "We willen meer doen dan goed sorteren, driedubbel isoleren en energie besparen", zegt directeur infrastructuur Paul Deckers. "Ook hergebruik, bewust verbruik en het delen van ruimtes staan voorop bij elke bouwbeslissing." Back to basics dus. De trap gebruiken in plaats van de lift, bekraste tafels een nieuw blad geven in plaats van een nieuw exemplaar kopen, en vers bio-voedsel op een foodmarket in plaats van de klassieke catering.

3 Een toekomstbeeld van het binnenplein.
KdG Een toekomstbeeld van het binnenplein.

Delen met de buurt

De nieuwe campus geeft vanaf volgend schooljaar plaats aan 500 medewerkers en 6.000 toekomstige leerkrachten, verpleegkundigen en sociale werkers. Toch zijn er zijn maar een honderdtal parkeerplaatsen. "We zetten in op het openbaar vervoer - met tramhaltes en een station vlakbij - of de fiets - met 2.000 plaatsen in de fietsenstalling", zegt Deckers. En de bestaande parkeerruimte wordt ook gedeeld met de buurt. "Als onze school dicht is, kunnen bewoners er hun auto kwijt. Hetzelfde geldt voor onze sporthal: in het weekend kan de stad Antwerpen ze ter beschikking stellen. En wij gebruiken hun leegstaande sporthallen overdag." Medewerkers zullen ook anders werken. "De hele campus is hun werkplek. De cafetaria als ontmoetingsplaats, de koffiebar als snelle overlegplek, het leercentrum als rustige werkplek. Minder bureaus, maar wel meer plaats voor wat de essentie is van onderwijs: groeien vanuit ontmoeting", vult algemeen directeur Veerle Hendrickx aan.

3
Benoit De Freine

Excellent

De Zuid-Campus heeft een oppervlakte van 30.000 vierkante meter. In het ontwerp wordt de gevel van de oude fabriek behouden, en is duurzaamheid sowieso al belangrijk. Prijskaartje: 54 miljoen euro. Maar alle extra inspanningen kosten nog eens anderhalf miljoen euro extra. "We rekenen erop dat die kosten terugverdiend worden na een periode van zeven tot twaalf jaar", zegt Deckers nog. Door de inspanningen krijgt de Zuid-campus als eerste hogere onderwijsinstelling in Vlaanderen een 'excellent' in Breaam (Building Research Establishment Environmental Assessment Methodology), hét evaluatie- en certificatiesysteem wat betreft duurzaamheid. Een gradatie hoger - 'outstanding' - is in een project zoals dit, met 50 procent renovatie en 50 procent nieuwbouw, niet haalbaar. Deze campus moet overigens hét voorbeeld worden voor de andere drie KdG-campussen in de stad. "We gaan bekijken welke duurzaamheidsmaatregelen ook op andere campussen mogelijk zijn."

Lees meer