Drugsmilieu bibbert na kraken PGP-netwerk

Twee winkeliers die de ultrabeveiligde PGP-telefoons verkopen (Pretty Good Privacy), zitten in de cel. PGP-telefoons zijn bijzonder geliefd bij drugsbendes omdat berichten, foto's en gesprekken onmogelijk onderschept kunnen worden. Tegelijkertijd heeft de politie dertig huiszoekingen uitgevoerd tegen de Marokkaanse familie S., beter bekend als drugsbende Mixers. Drie verdachten zijn opgepakt.

Een uitbater van een telefoonwinkel in de Sint-Elisabethstraat en zijn collega met een winkel in de Abdijstraat zitten sinds dinsdag in de cel. Zij verkochten de PGP-telefoons, meestal blackberry-toestellen uitgerust met PGP-software. Kostprijs 1.500 euro voor het toestel en 600 euro licentievergoeding per 6 maanden.

Wettelijk toegelaten

De verkoop van PGP-toestellen is wettelijk toegelaten maar een winkelier mag de telefoons niet verkopen aan klanten van wie hij redelijkerwijs kan vermoeden dat zij niet zuiver op de graat zijn. De twee opgepakte winkeliers worden beticht van "lidmaatschap van een criminele organisatie". Volgens de onderzoeksrechter wisten zij dus heel goed dat de kopers van PGP-telefoons in het drugsmilieu zaten.

Het nieuws is in elk geval ingeslagen als een bom in het Antwerpse milieu. Drugsdealers brengen hun PGP-toestel in veiligheid. Andere criminelen zijn halsoverkop naar het buitenland gevlucht. Als de politie de computerserver van het PGP-netwerk heeft gekraakt, dan is het lot van de criminelen bezegeld.

19.000 telefoons

De Nederlandse politie slaagde er vorige zomer al in om een PGP-netwerk met 19.000 telefoons te kraken. Het leverde een schat aan informatie op over afrekeningen, drugsdeals en andere zware criminaliteit. Het Antwerpse parket wilde gisteren geen mededeling doen over de recente arrestaties. Wel is duidelijk dat het netwerk van de PGP-telefoons afgelopen weekend ineens plat lag. De politie is volgens betrouwbare bronnen doorgedrongen tot binnen het PGP-netwerk maar dat levert veel minder informatie op dan bij de doorbraak in Nederland. Tegelijkertijd met de huiszoekingen in de gsm-winkels vielen tweehonderd speurders binnen bij de vijf broers van de familie S., beter bekend als de drugsbende Mixers, en bij enkele van hun handlangers. In totaal werden dertig huiszoekingen uitgevoerd. Bij Mixers waren de speurders vooral op zoek naar aanwijzingen voor hun criminele vermogen. Eerder waren al dure wagens (BMW's), merkkleding, grote geldbedragen en horloges in beslag genomen. De speurders keken ook overal naar PGP-telefoons.

Minstens drie verdachten, waaronder een lid van de familie S., zijn opgepakt. De Mixers werken ook samen met de Marokkaanse familie A. Ook minstens één lid van die familie werd opgepakt. Alle verdachten worden verdacht van witwassen en lidmaatschap van een criminele organisatie. Zij verschijnen vrijdag voor de raadkamer. (PLA)

PGP-telefoons zijn bijzonder geliefd bij drugsbendes omdat berichten, foto's en gesprekken onmogelijk onderschept kunnen worden.
rv PGP-telefoons zijn bijzonder geliefd bij drugsbendes omdat berichten, foto's en gesprekken onmogelijk onderschept kunnen worden.

Lees meer