BELGA

Drugsmilieu haalt opgelucht adem na inbeslagname van 617 kg cocaïne

De zucht van opluchting in het Antwerpse drugsmilieu was vrijdag tot in het justitiepaleis te horen. Na dagen van spanning liet de procureur  weten dat op kaai 1742 een lading cocaïne van 617 kilo in beslag was genomen.  Voor een Britse drugsbende volstond dat bericht. Tot dan gingen zij ervan uit dat hun kostbare lading coke was gestolen. Al dagen maakte zij in Antwerpen jacht op de vermeende dieven.  

De lading cocaïne was afkomstig uit Ecuador. Ze zat verstopt in een container met blikken tonijn die aan boord van het zeeschip MSC Julia R. de oversteek maakte naar Europa. Het MSC-schip legde op 30 mei aan op kaai 1742 in de Waaslandhaven.  Al bij het lossen van de containers was duidelijk dat de douane en/of de politie waren getipt. De container met blikken tonijn werd samen met een zestal andere containers op een  plaats op de MPET-terminal geparkeerd waar er bijzonder toezicht mogelijk is. “De container staat in het rood”, heet dat in het havenmilieu. 

In Antwerpen was een uithaalploeg van dokwerkers aangezocht om de lading  cocaïne uit de Zuid-Amerikaanse container te halen en over te zetten in een Europese container. Zo konden de drugs zonder verdere controle naar hun eindbestemming in Groot-Brittannië vertrekken.  Maar de uithaalploeg had  snel door dat de lading verbrand was en waagde zich niet aan het switchen van de containers. 

Ze lieten hun opdrachtgevers weten dat de douane de lading in beslag had genomen. De Britse bende nam daar de eerste dagen vrede mee maar ze werd achterdochtig toen een officiële bevestiging uitbleef. Nergens in de pers verscheen een bericht over een inbeslagname. 

Advocaten werden ingeschakeld. Hadden zij iets gehoord? Zij belden op hun beurt de pers. Of ze eens bij het parket konden informeren naar een inbeslagname?  

30 miljoen euro

Het Antwerpse parket  doet niet flauw over dergelijke zaken. Daar beseft men dat een verdwenen lading cocaïne  het drugsmilieu onder hoogspanning zet. Nergens is de achterdocht zo groot als onder gangsters. Als een container leeg blijkt te zijn, denken drugsbaronnen in de eerste plaats dat ze zijn “geript’”. Hun handlangers hebben de drugs wel uit de container gehaald maar houden die achter om voor eigen rekening te verkopen. Om een idee te geven:  617 kg cocaïne heeft ruw geschat een straatwaarde van 30 miljoen euro. 

Vandaar dat het Antwerpse parket vlot en snel communiceert over inbeslaggenomen drugs. Alleen, in dit geval had de douane de lading drugs in blikken tonijn aangemeld bij het parket van Dendermonde. De Waaslandhaven en kaai 1742  liggen  op het grondgebied van Oost-Vlaanderen.  Daar vond niemand het nodig om een persbericht te maken. 

De jongste dagen nam de spanning toe. De Britse opdrachtgevers zakten in het lange weekend naar België af om tekst en uitleg te vragen bij de uithaalploeg. Advocaten kregen  bange klanten aan de lijn. Zij stuurden de angstboodschappen door naar de pers.  Maar Dendermonde bleef potdoof voor de onheilstijdingen. 

Tot vrijdagmiddag  het parket van Dendermonde toch in de gaten kreeg dat het met vuur speelde. Waarop uiteindelijk  een persbericht over de inbeslagname van de 614 kg cocaïne werd verstuurd. Advocaten seinden onmiddellijk hun cliënten in.  Er viel niets meer af te rekenen, de politie was er met het kostbare witte poeder vandoor.  

In het verleden is ‘slechts’ twee keer een ruzie over gestolen cocaïne fataal afgelopen.  In 2012 werd de Nederlander Najib Bo Boubouh doodgeschoten aan het Crown Plaza Hotel vlakbij de Antwerpse ring. Hij werd verantwoordelijk gesteld voor een gestolen lading van 200 kg door de Antwerpse bende “Turtles.” In 2016 werd “de jood” Abdelkader B. ontvoerd nadat zijn lading van  322 kg cocaïne in de handen van de politie was gevallen. Van Abdelkader is nooit meer iets vernomen. 

3.000 kilo

De douane heeft deze week in de Antwerpse haven bij een routinecontrole ook een andere container met een grote partij cocaïne gevonden. De ruim 3.000 kilo was bestemd voor de Nederlandse markt, meldt de politie van Den Haag.

De cocaïne zat verstopt in een vracht rijst. De douane bracht de politie van Den Haag op de hoogte van de vondst omdat de drugs kennelijk naar een locatie binnen haar werkgebied zou worden gebracht. De politie heeft nog geen aanhoudingen verricht.

30 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • eric maier

    Nog steeds verwarren sommigen BDW met de machten en beperkingen van Justitie. De 2 zijn volledig van elkaar gescheiden. BDW kan enkel vragen om een onderzoek aan de betrokken commisarissen in zijn stad, de rest is voor het gerechtelijke apparaat - politiediensten en justitie. En opluchting, ja te begrijpen, anders het het een bloedbad kunnen worden. +600kg moeten ook die Britten verandwoorden aan de Zuid Amerikaanse Cartels. Er moet geen tekening bij, gezien ze ook voet in Europa willen zetten

  • Gaston FOUBERT

    SAM Bedfort, gerechtelijke macht en politiek zijn afzonderlijke machten, tenminste zouden dat moeten zijn. De politie pakt ze op en het gerecht laat ze vrij; heeft niets met BDW te maken.

Lees meer