2 Door speciale lampen te installeren, kunnen de koningspinguïns de felroze vlakken op elkaars snavels beter kunnen zien en zo een betere partnerkeuze maken.
ZOO Antwerpen Door speciale lampen te installeren, kunnen de koningspinguïns de felroze vlakken op elkaars snavels beter kunnen zien en zo een betere partnerkeuze maken.

Europese primeur in Antwerpse Zoo: speciale lampen helpen pinguïns de juiste partner vinden

Naar aanleiding van de Internationale Dag van de Pinguïn op 25 april zet de Antwerpse Zoo de dieren graag extra in de kijker. Ook letterlijk. Door speciale lampen te installeren, kunnen de koningspinguïns de felroze vlakken op elkaars snavels beter zien en zo een betere partnerkeuze maken. Het experiment is uniek in Europa.

De Antwerpse Zoo installeerde recent speciale lampen in het verblijf van de koningspinguïns in Vriesland. De dieren hebben baat bij het brede lichtspectrum van de lep-lampen (light emitting plasma), die uv-licht bevatten. Onderzoek toonde eerder al aan dat daardoor vlakken, in felroze en paars, op de snavels reflecteren. Die reflecterende vlakken zorgen ervoor dat koppeltjes zich optimaal vormen omdat ze verschijnen als pinguïns geslachtsrijp zijn.

Onzichtbaar voor menselijk oog

Het menselijk oog heeft niet de mogelijkheid om uv-licht waar te nemen, maar pinguïns – en bij uitbreiding de meeste vogelsoorten - wel. Daardoor ‘zien’ ze kleuren anders dan mensen. “Onze bezoekers zullen het kleurenspel dus niet waarnemen, maar we proberen onze dieren in de eerste plaats uitstekend te huisvesten en hun welzijn te optimaliseren”, zegt Jan Dams, coördinator dierenzorg bij ZOO Antwerpen. “Daarom bootsen we al langer de natuurlijke habitat zo realistisch mogelijk na. Zoals de lichtcyclus rond de Falklandeilanden, de subarctische regio’s waar pinguïns voorkomen. Doorheen het jaar simuleren we de lengte van de dagen die erg verschilt en een invloed heeft op hun broedcyclus.”

De Antwerpse Zoo geeft de pinguïns met de weerkaatsing van het uv-licht op de snavel de mogelijkheid extra informatie te krijgen over hun mogelijke partner. “We hopen dat dit leidt tot een beter kweeksucces van de bedreigde soort die zich niet makkelijk voortplant.” De wetenschappers binnen de Zoo bestuderen wat de concrete impact van het licht op termijn is. “Gaan er meer bevruchte eieren zijn? Zal er betere koppelvorming zijn?”

2 Door speciale lampen te installeren, kunnen de koningspinguïns de felroze vlakken op elkaars snavels beter kunnen zien en zo een betere partnerkeuze kunnen maken.
ZOO Antwerpen Door speciale lampen te installeren, kunnen de koningspinguïns de felroze vlakken op elkaars snavels beter kunnen zien en zo een betere partnerkeuze kunnen maken.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer