Oprichtster Gioia bij Bar Norm.
Anaïs Stoelen Oprichtster Gioia bij Bar Norm.

Ex-opvoedster laat mensen met beperking meedraaien in haar nieuwe koffiebar Bar Norm

Gioia Petrarca (29) opent op 20 november koffie- en lunchbar Bar Norm in de Lange Koepoortstraat in Antwerpen. Naast (h)eerlijke koffie kan je er ook verse boterhammen, quiches en soepen krijgen. Het personeel is een mix tussen gewone werknemers en werknemers met een beperking. Op die manier wil bezielster Gioia mensen met een beperking de kans geven om mee te draaien op de reguliere arbeidsmarkt.

Bar Norm is een bar om een koffie te komen drinken of iets te eten. Zoveel mogelijk producten komen uit lokale zorgboerderijen en -bakkerijen. Naast een vast menu zullen er steeds suggesties zijn afhankelijk van het seizoensaanbod. Naar aanloop van de feestdagen kan je er ook etenswaren kopen die gemaakt zijn in samenwerking met de zorgateliers.

Een plek waar twee werelden samenkomen

Gioia werkte vier jaar lang als opvoedster waarna ze aan de slag ging als recruiter. De opgedane ervaring in de sociale sector en rekrutering gaven haar een kritische blik op de huidige arbeidsmarkt. “De kloof tussen deze arbeidsmarkt en mensen met een beperking bleek snel te groot te zijn. Hierdoor besloot ik om mijn twee passies, koken en sociaal ondernemerschap, te combineren om een inclusieve zaak op te richten”, vertelt ze.

“Momenteel brengen personen met een beperking hun dagen voornamelijk door in beschutte werkplaatsen of dagbestedingscentra. Ik geloof dat ze meer in hun mars hebben en dat er in onze bruisende stad zeker ruimte is voor mijn initiatief”, vertelt Gioia. “Met mijn expertise als opvoedster wil ik de werknemers in Bar Norm een persoonlijke aanpak bieden waardoor zij klaargestoomd worden om zichzelf verder te ontplooien binnen de arbeidsmarkt.”

Edo Collective

Bar Norm werkt samen met experimenteel collectief retailconcept Edo Collective. “Het is een plek waar ecologische en sociaal duurzame initiatieven hun kamp opslaan en elkaar helpen groeien. Edo Collective is de ideale proeftuin om mijn concept uit te testen. Bovendien zijn de Edo deelnemers de ideale ambassadeurs voor Bar Norm.”

Bar Norm is vanaf 20 november te vinden in de Lange Koepoortstraat 64 in Antwerpen. Meer informatie vind je op de Facebookpagina.

9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Sam Eennaes

    Heel mooi voorbeeld van inclusief werken. Niet alleen mensen met een beperking werken mee in de koffie- lunchbar, maar ook mensen zonder beperking. Er zouden meer initiatieven moeten zijn zoals deze, waardoor er toch al minder (handelings)verlegenheid heerst ten opzichte van mensen met een beperking.

  • maurice snelders

    De koffie en koek zullen beslist wel gesmaakt worden maar of het Engelstalige uithangbord gewaardeerd wordt in de hoofdstad van Vlaanderen de is nog maar de vraag.

Lees meer