Fire is Gold vindt zaterdag voor het eerst plaats in Antwerpen. Het festival werd in het verleden al in Vilvoorde gehouden (zie beeld).
Damon De Backer Fire is Gold vindt zaterdag voor het eerst plaats in Antwerpen. Het festival werd in het verleden al in Vilvoorde gehouden (zie beeld).

Geen vlaggen toegelaten op Antwerps festival Fire is Gold

De organisatie van het urbanfestival Fire is Gold, dat zaterdag op de Antwerpse Linkeroever wordt gehouden, wil niet dat bezoekers vlaggen meenemen. “Deze maatregel heeft niets met het incident op Pukkelpop te maken. We vragen onze bezoekers al jaren om vlaggen thuis te laten.”

In aanloop naar Fire is Gold benadrukt de organisatie op sociale media dat vlaggen niet welkom zijn. Volgens medeorganisator Wim Van der Borght, die jarenlange ervaring heeft met het organiseren van festivals (We Can Dance, Laundry Day), is er geen link met het incident op Pukkelpop vorige week. De Pukkelpop-organisatie nam toen Vlaamse vlaggen in beslag, nadat klimaatactiviste Anuna De Wever en haar vriendinnen op de camping waren belaagd.

“We vragen onze bezoekers al jaren om geen vlaggen mee te brengen. Niets nieuws onder de zon dus. We vinden in de eerste plaats dat vlaggen of spandoeken veiligheidsrisico’s met zich meebrengen. We willen vermijden dat bezoekers bijvoorbeeld worden geraakt door iemand die met een vlag staat te zwaaien. Daarnaast vinden we het visueel gewoon niet passen bij ons festivalconcept.”

Fire is Gold verwacht zaterdag zo’n 9.000 feestvierders op domein Middenvijver op Linkeroever. “Van de verkochte tickets zijn er 73 procent door vrouwen gekocht. Daar zijn we best fier op”, aldus Van der Borght.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Peter Janssens

    Alle vlaggen verbieden vind ik een mooie zaak. Politiek heeft niets te zoeken op een festival. Enkel de Vlaming viseren gaat Pukkelpop nog zuur opbreken. Het einde van een tijdperk.

  • Jan De Maeyer

    Arm Vlaanderen. Het enigste volk op Aarde dat niet fier mag zijn op zijn eigen vlag.

Lees meer