Gianluca Di Taranto (28) kroont zich opnieuw tot 'Sommelier of the Year'.
Foto De Scheirder Gianluca Di Taranto (28) kroont zich opnieuw tot 'Sommelier of the Year'.

Gianluca doet het weer: sommelier The Jane derde keer beste van provincie

Voor het derde jaar op rij heeft Gianluca Di Taranto de prijs van beste sommelier uit de provincie Antwerpen gewonnen. De sommelier van sterrenzaak The Jane neemt het op 27 maart op tegen de winnaars uit de andere provincies.

Uit de stemmen van gastronomen, professionelen en verbruikers werden de provinciale winnaars van 'Sommelier of the Year' verkozen, in een organisatie van de bedrijven Meyhui en Winterhalter. "Ik had niet verwacht dat ik voor het derde jaar op rij zou winnen, maar het doet natuurlijk deugd", zegt Gianluca Di Taranto (28). "Het is een erkenning van ons harde werk, want zonder het team van The Jane zou ik die prijs niet kunnen winnen."


Di Taranto - zoon van een Italiaanse vader - probeert zich te onderscheiden door het verhaal achter de wijn te vertellen. "Iedereen kan een chardonnay voorstellen, maar ik probeer de klant mee op reis te nemen. Door geografische wetenswaardigheden over de streek of door het gelimiteerde aantal flessen krijgen de klanten een beter beeld van de wijn. De mensen appreciëren dat blijkbaar." Di Taranto liep afgelopen zomer stage bij het Italiaanse Osteria, dat momenteel op nummer 1 staat in de lijst van de beste restaurants ter wereld. Voorlopig blijft hij bij The Jane aan de slag. "Tja, eens je hier werkt, kan je niet meer veel hoger geraken, hé. Serieus, ik werk hier nog heel graag. Het blijft een uitdagende en boeiende job." Op 27 maart zal Gianluca het opnemen tegen de winnaars uit de andere provincies. De kandidaten zullen met enkele praktische proeven én in een inhoudelijk debat onder elkaar uitmaken wie zich een jaar lang de beste sommelier van België mag noemen. (PJBA)

Lees meer