Honderden jongeren herleiden Mediamarkt tot ravage

Een paar honderd jongeren hebben vanmiddag de Mediamarkt op de Antwerpse Keyserlei op stelten gezet. Rekken werden vernield, de zaak werd tot een puinhoop herleid. Ze verzamelden er voor een signeersessie van de Nederlandse rapper Josylvio, maar die kon niet doorgaan. De politie moest tussenkomen en de zaak werd na de rellen gesloten.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De politie moest woensdagmiddag ter plaatse komen omdat het personeel van Mediamarkt de winkel niet meer onder controle had. “Er werden vernielingen aangebracht en dingen gestolen, ook de klanten die niet voor de signeersessie kwamen, ondervonden hinder door het tumult”, zegt politiewoordvoerder Willem Migom. “Onze diensten kwamen ter plaatse om de openbare orde te herstellen. Dat ging vlot”, benadrukt Migom. “Er is niet gevochten met de politie, de rust keerde snel terug bij het verschijnen van onze mensen.”

Winkel gesloten

De winkel werd, op aanraden van de politie, maar niet op politiebevel, nadien gesloten. “Volgens onze inschatting zou het tumult anders nog de hele dag aanhouden. We verzochten de uitbaters om de zaak te sluiten in het belang van de openbare orde en ze zijn daar op in gegaan.”

Het is nog niet duidelijk hoe groot de schade is en wat er allemaal gestolen is uit de winkel. Mediamarkt zal de balans moeten opmaken en klacht moeten indienen bij de politie zodat die een onderzoek kan starten.

Roel (16) was op het moment dat de rellen uitbarstte ook in de Mediamarkt. “De rapper was aanwezig, maar we zagen hem niet”, zegt Roel. “Plots gooide iemand een CD door de winkel en hij riep dingen. Enkele meelopers hebben hetzelfde gedaan en voor we het wisten vlogen er CD’s door de lucht. Dat was rond 16 uur en duurde toch een half uur.”

4 Rapper Josylvio
rv Rapper Josylvio

SRT ter plaatse

“Daarna kwam de politie met vier, vijf wagens om de rust te doen terugkeren”, gaat Roel verder. “Ook het SRT-team was ter plaatse. Iedereen werd verplicht de winkel te verlaten en dan keerde de rust terug.” Volgens Roel is de schade immens. “Computerspelletjes werden uit de verpakking gehaald en er sneuvelde ook een televisie. Het is jammer dat die heethoofden het verpesten voor iedereen. Maar het is ook niet slim van de Mediamarkt om zo iets te organiseren. Er waren slechts drie securitymensen. Dat is veel te weinig.”

“We hadden een signeersessie gepland met Josylvio, een voor ons onbekende artiest, maar wel erg populair op sociale media”, reageert Janick De Saedeleer van Mediamarkt. “Er kwamen ongeveer vierhonderd mensen opdagen voor de sessie. We hebben ervaring met dat soort aantallen. We houden ongeveer honderd signeersessies per jaar in onze winkels, we zorgen dan steeds voor de gepaste veiligheidsmaatregels.”

4 Rellen in de Mediamarkt.
RV Rellen in de Mediamarkt.

“Rond 16 uur kwamen er enkele relschoppers binnen, ze begonnen met chips te gooien en maakten amok met wat duw-en-trekwerk”, zegt De Saedeleer. “Dat zorgde voor veel reactie en tumult in de winkel waarop ons personeel de politie verwittigde. Die waren snel ter plaatse en het incident was snel voorbij. In samenspraak met de politie hebben we de winkel gesloten, er zijn ook twee extra bewakingsagenten opgetrommeld voor de veiligheid van ons personeel.”

Rapper Josylvio kwam net aan in de winkel toen de chaos startte. “Hij heeft meteen rechtsomkeer gemaakt naar onze kantoren achteraan”, bevestigt De Saedeleer. “Hij wilde de gemoederen niet nog meer doen verhitten door zijn verschijning.”

De schade is beperkt volgens Mediamarkt en er zou ook niet veel gestolen zijn tijdens het tumult. “Morgen gaat de winkel terug open op het normale uur met volledige capaciteit. We zullen het incident later evalueren.”

‘Heel jammer’

De rapper waar het allemaal om draaide, Josylvio, reageerde op de rellen via zijn Instagramaccount: “Hele chaos in de Mediamarkt, ik vond het heel erg jammer, ik mocht niet naar beneden komen van het personeel”, klinkt het in één van zijn stories. “Ik was daar om albums te signeren. Heel jammer voor de mensen die er waren. Ik ga iets anders verzinnen, ik maak het goed.”

4 Rellen Mediamarkt.
Jan Aelberts Rellen Mediamarkt.
4 rellen mediamarkt
rv rellen mediamarkt

143 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Geert Vaelen

    En zulke figuren zijn de toekomst, of moeten de toekomst voorstellen? Amaai, wat voor een puinhoop gaat dat worden binnen 30 jaar? Respect is ver te zoeken bij velen. En ja, ik ben ook jong geweest en heb ook wel eens iets uitgehaald maar een winkel vernielen heb ik nooit gedaan hoor. En dat omdat er enkele individuen met wat chips beginnen smijten, de rest vind het dan nodig om met alles te gooien wat ze kunnen vastpakken. Geef hun de rekening maar van alles wat overhoop gegooid is.

  • Cosa Nostra

    Eigen schuld 100 man in zo winkel binnenlaten zonder begeleiding enzo eigen schuld

Lees meer