Peter Vermeulen van Ringland.
Foto Klaas De Scheirder Peter Vermeulen van Ringland.

Horta-avond maakt balans op van Oosterweel en gaat in op controverse

Heeft Antwerpen nu een Oosterweelverbinding nodig of niet? De drie burgerbewegingen Ringland, Ademloos en stRaten-generaal gaan tijdens een nieuwe Horta-avond op maandag 16 maart in op de heersende controverse. Zo schoot onder meer Antwerps professor Wouter Van Dooren onlangs nog met scherp.

Voor Peter Vermeulen, bedenker van Ringland, kan er geen twijfel bestaan. “Met het Toekomstverbond hebben de burgerbewegingen ingestemd met een Oosterweelverbinding die zowel de stad als de omliggende regio bedient. Het maakt deel uit van een totaalpakket dat de noodzaak van een modal shift naar duurzamer verkeer beklemtoont mét een volledige overkapping. Maar we blijven ook pleiten voor verbeteringen.”

“Liever A102 dan Oosterweel”

Wouter Van Dooren (UAntwerpen) stelt zich al een hele tijd kritisch op. Hij vindt dat de aanleg van de A102 – het haventracé – voorrang verdient op Oosterweel en dat de overheid het Oosterweelbudget beter besteedt aan de mobiliteitsproblemen van Gent. 

Een andere professor, verkeersexpert Dirk Lauwers, vindt dan weer dat Oosterweel wél een meerwaarde biedt voor de bereikbaarheid en leefkwaliteit van de Antwerpse regio. Lauwers adviseert de burgerbewegingen in de werkbanken van intendant Alexander D’Hooghe.

De Horta-avond start op maandag 16 maart om 20 uur, Hopland 2, 2000 Antwerpen.

Lees meer