2 Twee van de drie Kielparktorens. Ze worden afgebroken en vervangen door gebouwen die een stilistisch eerbetoon moeten zijn voor dit staaltje sociale hoogbouw uit de jaren ‘50.
PhT Twee van de drie Kielparktorens. Ze worden afgebroken en vervangen door gebouwen die een stilistisch eerbetoon moeten zijn voor dit staaltje sociale hoogbouw uit de jaren ‘50.

Iconische torens Kielpark rijp voor sloop… maar er komen nieuwe in dezelfde stijl

Slecht nieuws voor de fans van de fotogenieke torens in het Kielpark: de geplande renovatie blijkt dan toch onhaalbaar. Sociale huisvestingsmaatschappij Woonhaven gaat drie nieuwe torens optrekken. Stilistisch moeten ze een eerbetoon worden aan de huidige gebouwen. Groot verschil: ze zullen zeer energiezuinig zijn. Kostprijs: 17 à 18 miljoen euro per toren.

De drie Kielparktorens dateren uit de jaren vijftig en tellen elk 96 sociale flats over 16 verdiepingen. Architect was Jos Smolderen, het best bekend van de Boerentoren. De torens vormden ook het decor voor de Canvas-serie ‘Red Sonja’. De monumentale inkom en trappenhallen dragen bij tot de historische waarde. Maar hun tijd is nu voorbij. Verrassend, dat wel. Eind 2017 is nog begonnen met de renovatie van toren 1, die het dichtst bij de Boomsesteenweg staat. Helaas kwam al snel aan het licht dat de draagstructuur van het gebouw, een betonnen skelet, niet deugde. “We hebben de voorbije maanden alternatieve pistes onderzocht die financieel en technisch verantwoord zijn”, vertelt Jan Hendrickx, woordvoerder van Woonhaven. “Uit de analyse blijkt nu dat we enkel met nieuwbouw kwalitatieve woningen kunnen realiseren. We zullen nu stap voor stap de drie torens slopen. Zodra de eerste nieuwe toren er staat, kunnen we toren 2 afbreken. De bewoners mogen kiezen of ze dan naar het nieuwe gebouw verhuizen of elders willen wonen.”

Schepen van Wonen Fons Duchateau (N-VA) “We hebben samengezeten met het team van de stadsbouwmeester en de dienst erfgoed. Ze hebben het licht op groen gezet om voor nieuwbouw te gaan, maar dan naar de geest van de huidige torens.”

Laag energieverbruik

Het bureau a33 Architecten is al met het nieuwe ontwerp begonnen. Duchateau: “We willen er tevens BEN-torens van maken, bijna energieneutraal dus. De architecten zoeken uit hoe ze dat gaan bereiken, want voor hoogbouw is een E-peil van 35 nog niet vaak gehaald.”

Jan Hendrickx: “Als alles vlot verloopt met de bouwvergunning, kan de bouw van de eerste toren binnen een jaar starten. Het aantal appartementen per gebouw zakt van 96 naar 72. De renovatie zou circa 13 miljoen euro kosten voor de eerste twee torens. Daar moet je zowat 4,5 miljoen per toren bijtellen voor een nieuwbouw.”

2 Eén van de drie Kielparktorens, ontworpen door architect Jos Smolderen.
PhT Eén van de drie Kielparktorens, ontworpen door architect Jos Smolderen.

4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Alexander Van Damme

    Energiezuinig. Lees: mini ramen. Waarom kunnen ze in buitenland mooie dingen zetten en bij ons enkel blokken dozen met gaatjes in?

  • Ronald Van Roy

    Weinig fantasie en inspiratie in België ivm bouwen in de hoogte. Blokkedozen zijn de norm .

Lees meer