2 Zaakvoerder Olivier Reyniers (r.) met de ploeg van In de Balans.
Laenen Zaakvoerder Olivier Reyniers (r.) met de ploeg van In de Balans.

Luxueus dineren in 146 jaar oude verfwinkel

HEROPENING PAND 'IN DE BALANS' IS EERSTE VAN VELE PROJECTEN OP KAASRUI

Verfwinkel In de Balans, die in 2013 de borstels aan de haak hing, heropent nu als restaurant met Franse keuken. De naam bleef maar het interieur kreeg een totale metamorfose, met luxueuze touch. De zaak is de eerste van een reeks investeringen op en rond de Kaasrui.

Meer dan 146 jaar stond In de Balans op de Kaasrui 7 bekend als drogisterij en verfwinkel, maar behalve de sierlijke letters aan de gevel, herinnert niets vandaag nog aan dat verleden. De ruimte werd lichter en open gemaakt. De harmonica-vouwdeuren in glas en staal geven uit op een achterliggend terrasje. De inkijkkeuken kreeg dezelfde glas-en-staal-look. Op de vloer ligt nu een geborstelde parket en ook de blauwe velours zeteltjes geven de zaak een luxueuze toets. De zwenkbare zwarte lampen aan de muur doen denken aan een Parijse bistro. De muur met het belendende Italiaanse tentje op de Kaasrui nummer 9 werd gesloopt. Zo kan je daar nu aperitieven met fingerfood en een glas wijn, uiteraard uit de geacclimatiseerde wijnkast.

2 De gevel aan de Kaasrui is geen spat veranderd.
Laenen De gevel aan de Kaasrui is geen spat veranderd.

Uitstapje naar Japan

De uitgebreide wijnkaart van sommelier Samuel Gaiser telt 50 titels uit de oude en nieuwe wereld. "De keuken richt de blik vooral naar Frankrijk, met hier en daar een uitstapje richting Japan of Italië", zegt chef Pieter De Buysscher, die zijn sporen al verdiende bij restaurant Invincible en Duval (nu Brutal) in Borgerhout. "We gaan voor een beperkte kaart met kwaliteitsproducten, groenten die de seizoenen volgen en pure smaken. Ik serveer liever geen al te vette roomsauzen of hi-ghtech schuimpjes. We besteden veel aandacht aan het dresseren, het oog wil immers ook wat. Ik hou van kleuren die echt van je bord afspatten." Op de kaart onder meer gerijpte simmenthal ribeye met asperges, daslook, mosterdzaad en aioli van zwarte look, een ravioli met vijf paddenstoelen en pistou of heilbot met schaaldierenjus, gepofte tomaat, saffraan en mosseltjes.

Boetiekhotel op komst

Olivier Reyniers, zaakvoerder van The Backyard, de succesvolle brasserie aan de overkant, zal ook de dagelijkse leiding van 'In de Balans' op zich nemen. Achter de schermen heeft Kempenaar Rik Wouters van investeringsgroep WL Immo naast deze twee horecazaken nog meer renovatieprojecten op de Kaasrui lopen. Het voormalige speelhol Fantasy maakt plaats voor 9 appartementen met telkens twee badkamers. "Die zijn bijna afgewerkt", aldus Reyniers. Reistassenwinkel Riga in de Korte Koepoortstraat wordt omgetoverd tot een boetiekhotel met 12 kamers en een horecazaak op het gelijkvloers. Op de binnenkoer die de verschillende projecten met elkaar verbindt, komt ook nog een nieuwe zaak, maar wat precies blijft voorlopig geheim.

Kankerplek

"Het hotel moet nog dit najaar opengaan, maar we nemen onze tijd om het meteen goed te doen", aldus Reyniers. "We willen deze voormalige kankerplek grondig omvormen tot een stukje bruisend Antwerpen." Wie van die bruisende sfeer al eens wil proeven, kan elke dag behalve zondag en maandag de benen onder tafel schuiven bij 'In de Balans'. Op weekdagen vanaf 17u30, op zaterdag doorlopend van 12 tot 22u.

Lees meer