2 Jongeren verlaten donderdagnamiddag de school aan het secretariaat waar de aanval plaats vond.
Sander Bral Jongeren verlaten donderdagnamiddag de school aan het secretariaat waar de aanval plaats vond.

Man valt Antwerpse school binnen met hamer en valt personeelslid aan: dader op de vlucht

In het Stedelijk Lyceum Cadix op het Eilandje in Antwerpen is donderdagochtend een 21-jarige secretariaatsmedewerker aangevallen door een man met een hamer. Een collega van het slachtoffer kwam tussenbeide en deelde in de klappen. Ze raakten allebei lichtgewond. De agressor kon gaan vluchten, zijn motief is vooralsnog onduidelijk. Het is niet de eerste keer dat de school te maken krijgt met zware agressie.

De school op het Antwerpse Eilandje werd donderdagochtend opeens opgeschrikt door een man die het secretariaat kwam binnengelopen aan Kempischdok-Westkaai met een hamer. “Hij liep af op het slachtoffer, een personeelslid van de school, en haalde uit met de hamer”, klinkt het bij de lokale politie. “Hij raakte daarbij lichtgewond. Een andere 51-jarige medewerker van de school kwam tussenbeide en raakte ook licht gekwetst.”

Nadien kon de onbekende man met de hamer vluchten. De lokale politie spoort hem op. Het motief van de aanval blijft voorlopig onduidelijk, ging het om een boze vader die het op de school had gemunt of had hij doelgericht een eitje te pellen met het personeelslid?

Dit was een geïsoleerd incident. We gaan de deuren van onze school niet op slot werpen nu, het kan niet de bedoeling zijn om een fort van onze school te maken.

Inge Van de Velde

Doelgerichte aanval

Volgens onze informatie verklaarde het slachtoffer aan de politie dat hij zijn aanvaller niet kent, toch lijkt het eerder om een doelgerichte aanval te zijn dan iemand die in het wilde weg om zich heen sloeg. Dat laatste bevestigt de politie: “De dader richtte zich duidelijk tot het slachtoffer in zijn aanval.”

Het nieuwe schoolgebouw is pas dit schooljaar in gebruik gegaan. Er zitten momenteel zo’n 650 leerlingen van het derde tot en met het zevende middelbaar. De 21-jarige leerling Hazem zag een grote politiemacht toen hij vrijdagochtend arriveerde op school.

“Ik had geen idee wat er gebeurd was, de verhaaltjes die meteen de ronde deden onder de leerlingen, gingen van kwaad naar erger”, zegt Hazem. “Toen de directie ons dan toesprak tijdens de pauze, wisten we pas echt wat er aan de hand was. Gelukkig raakte onze secretariaatsmedewerkers slechts lichtgewond. Geen fijne gebeurtenis, maar echt schrik hebben we nooit gehad. Al bij al viel het incident wel mee.”

2 Het secretariaat waar de medewerker van de school werd aangevallen.
Sander Bral Het secretariaat waar de medewerker van de school werd aangevallen.

Geen paniek

Directrice Inge Van de Velde benadrukt dat de schooldag sereen is verlopen. “Alle lessen hebben kunnen plaatsvinden zoals voorzien, er is nooit paniek ontstaan en er kwamen geen ongeruste ouders hun leerlingen van school halen. We hebben de politie gevraagd om in de buurt een oogje in het zeil te houden, maar politie op school, willen we niet. We hebben ook een groot heen en weer geloop omdat we zoveel verschillende schoolgebouwen hebben in de buurt. De deuren gaan dus niet op slot. We willen geen fort maken van onze school, dat kan nooit de bedoeling zijn.”

De directie sprak de leerlingen aan in de loop van de dag en verspreidde een bericht aan de ouders.  “Deze ochtend werd een medewerker van onze school het slachtoffer van agressie door iemand van buiten de school”, klinkt het bij directeur Inge Van de Velde en adjunct-directeur Leen Linnekens. “Na de eerste zorgen kon hij het ziekenhuis verlaten en stelt hij het gezien de omstandigheden goed.”

Onderzoek naar poging moord

“Het onderzoek is in handen van de politie”, gaat de directie verder. “Gezien de feiten zijn wij erg geschrokken en onder de indruk. We begrijpen dat jullie dat ook zijn. Alle betrokken leerlingen en medewerkers werden onmiddellijk opgevangen. De aanwezige leerlingen en het personeel werden intussen toegesproken en gerustgesteld. Leerlingen kunnen terecht bij de directie, de leerlingenbegeleiders en het CLB.”

De lokale recherche voert een onderzoek naar poging tot moord.

Niet eerste keer

Het is niet de eerste keer dat de school te maken krijgt met zware agressie. In februari sloeg een agressieve leerling een leerkracht in elkaar, maar de leerling werd enkele maanden later gewoon opnieuw toegelaten tot de school.

“Bij dat incident vorig schooljaar was er een duidelijke link met het schoolgebeuren”, zegt vakbondsafgevaardigde Hocine Trari (ACOD). “Een boze leerling koelde zijn woede op een leerkracht. Deze keer is het niet duidelijk wat de aanleiding is. Ik heb enkele ooggetuigen gesproken, zij hebben de verdachte niet herkend. Het ging dan ook erg snel. Het glazen lokaal waar de secretariaartsmedewerkers zitten ligt in de inkomhal. ‘s Ochtends is het er een komen en gaan van leerlingen of andere mensen die iets komen vragen. Niemand had dus argwaan toen die man binnenstapte.”

De politie spoort de aanvaller op en belooft de volgende dagen een oogje in het zeil te houden. De schooldirectie zal het incident bespreken met de vakbonden op de eerstvolgende Preventieraad. 

Steeds meer agressie tegen personeel in scholen

In 2018 registreerde Agodi, het Vlaams agentschap voor onderwijsdiensten, 87 gevallen van fysieke agressie tegen personeelsleden uit het onderwijs. Dat zijn er goed 45 procent meer dan de 59 registraties een jaar eerder. Opvallend is de toename van het aantal gevallen van agressie door ouders of familieleden: van 4 incidenten in 2017 naar 18 in 2018. Vermoedelijk geven de cijfers wel geen volledig correct beeld. Wie geen aangifte doet en dus een proces-verbaal laat opmaken, wordt niet in de statistieken opgenomen. “Er heerst nog steeds een groot taboe bij leerkrachten om gevallen van agressie te melden”, weet Vlaams Parlementslid Vera Celis (N-VA), die de cijfers eerder middels een parlementaire vraag opvroeg. Bovendien proberen veel scholen gevallen van agressie ook in alle stilte te regelen. Wellicht blijven heel wat gevallen van agressie zo onder de radar.”

5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • ann van der linden

    De brandweer belemmeren ze in hun werk, de hulpdiensten worden met stenen bekogeld. Op de spoeddiensten krijgt personeel een paar kopstoten en in de school worden ze met een hamer bewerkt. Voor de rest gaat alles goed met onze maatschappij...toch volgens ons gerecht en onze politiek!

  • Claudia Rosseel

    Ooit een vergelijkbare situatie meegemaakt in een secundaire school (beschonken familielid van een leerling dat op een zeer agressieve manier een aantal andere leerlingen de les wou komen spellen) en de politie wou aanvankelijk niet tussenbeide komen omdat we 1 persoon toch wel aan zouden mogen kunnen... Uiteindelijk is toen een speciaal inerventieteam ingezet.

Lees meer