11 Delfina en haar vader John.
Jan Aelberts Delfina en haar vader John.

Exclusief voor abonnees

Na 75 jaar ontdekt Delfina wie haar vader is: “Ik heb er in één klap vier broers en drie zussen bij”

Haar moeder Anna is 17 jaar wanneer ze in 1944 door Canadese soldaten in Antwerpen bevrijd wordt. Ze wordt verliefd op één van hen, John Schwager, dan 24 jaar. Negen maanden later wordt Delfina geboren. Vader en dochter zullen elkaar nooit kennen. Tot nu. Na bijna 75 jaar vond Delfina (74) de man die heel haar leven door haar hoofd spookte. Haar held, haar bevrijder. Maar vooral: haar vader.  

Het is schoondochter Carina die begin januari na bijna veertig jaar zoeken het nieuws naar Merksem brengt. De kerstboom werd net het huis uit gezet. Een gestoffeerde kerstman zal op de mantelschouw van Delfina en man Fernand blijven staan. Een talisman, een herinnering aan de dag dat ze na drie kwart eeuw haar vader leerde kennen. John Schwager overleed in 2012, maar de soldaat bleek een gezin te hebben in Canada, waardoor Delfina er zeven broers en zussen bij kreeg. In september wil ze hen bezoeken. “Ze noemden me altijd ‘den indiaan’”, vertelt Delfina. “Nu blijkt dat papa voor 50 procent Mohawk-indiaan was.” 

Mijn mama had niks in die tijd. Ze was arm en mager, de oorlog hield lelijk huis in Antwerpen. Als dan zo’n schone Canadese jongen voor de deur staat, kan je de rest wel verzinnen

Delfina

Je hebt 18% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels op HLN.be en in de app
  • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis

Lees meer