Auteur David Troch leert de medewerkers van het Nederlandse uitzendbedrijf Pro Industry hoe ze gênante situaties kunnen vermijden.
Klaas De Scheirder Auteur David Troch leert de medewerkers van het Nederlandse uitzendbedrijf Pro Industry hoe ze gênante situaties kunnen vermijden.

Nederlanders krijgen stoomcursus inburgering in Antwerpen: “Hoerenchance? Dat is best een lekker woord”

Een Nederlands bedrijf dat zijn werknemers laat inburgeren in Vlaanderen? Daar wilden we toch eens het fijne van weten. En dus trokken we naar de stoomcursus die schrijver David Troch maandag opdiste aan zes werknemers van interimkantoor Pro Industry. Dat gaat vanaf januari ook in Antwerpen rekruteren voor de maakindustrie. “Ne mazout? Welk zout?”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Toegegeven, ze hadden er ‘goesting’ in, de zes keurige mannen in maatpak die anderhalf uur om de oren werden geslagen met de onmetelijke rijkdom aan Vlaamse woorden. David Troch, voormalig Gents stadsdichter, maar afkomstig van Bonheiden, had zijn huiswerk gemaakt. “Het is belangrijk dat je elkaar goed begrijpt in een sector waar alles draait om communicatie. Als ik kan vermijden dat mijn cursisten een pak rammel verwachten wanneer een Vlaming bij hen binnenkomt en zegt dat hij eens wil ‘klappen’, is mijn missie al geslaagd.”

Overigens kunnen we de lezer geruststellen: zo groot zijn de taal- en cultuurverschillen nu ook niet dat ze bij Pro Industry geen Bart De Wever, Urbanus of Jean-Marie Pfaff kennen. Louis-Paul Boon? “Ja, die stond zelfs op onze literatuurlijst destijds.”

‘Vogelepik’

Na een hilarisch fragment uit sitcom ‘Het Eiland’ had geen enkele cursist door wat ‘vogelepik’ wel kon betekenen. Darts: meteen een goed idee om de middagpauze door te komen bij Pro Industry. Hoe die moet worden besloten, wisten de Nederlanders wel: moeiteloos somden ze een heel arsenaal aan Belgische bieren op. Een glas melk en een kroket als lunch? Het mag tegenwoordig iets meer zijn. Maar Bourgondisch? Ga wég. “Wij krijgen geen maaltijdcheques zoals de Belgen. Dan neem je toch makkelijker je eigen boterhammen mee. Bij jullie duurt een lunch ook langer en is die zakelijker van aard, bij ons is dat iets functioneels”, zeggen algemeen directeur Tim Andeweg en zijn rechterhand Hasan Gulmez.

Debardeurke

‘Poepeloere’, ‘pistolet’, ‘staminee’, ‘kwistenbiebel’en ‘tiret’: niets bleef onze sympathieke noorderburen bespaard. En wat is in godsnaam een debardeurke? “Ik woon nu twee jaar in Antwerpen en bijna dagelijks kom ik dingen tegen die voor mij ongebruikelijk zijn”, zegt Anthony Marijnissen, account manager bij Pro Industry. “Gelukkig ben ik dan nog van Breda, wat onder de Moerdijk ligt. We zijn ‘reserve-Belgen’. Cultureel verschillen we dan niet zo veel met jullie.”

Hét favoriete woord van de dag leek dan weer ‘hoerenchance’, afgaand op de reacties. “Dat is een lekker woord. Gaan we zeker gebruiken.”

“Ik ga nu voor een smoske met toespijs”, besloot Anthony. Als je het ons vraagt: komt wel goed, die inburgering.

Uitzendkantoor Pro Industry vind je vanaf januari terug aan de Entrepotkaai 6 op het Eilandje.

5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Alain de Poetser

    Geweldig initiatief!

  • willem merken

    Een goed idee om onze waalse politici eens mee in te betrekken. De meeste zijn viertalig dat wel, ze spreken Lieges, Namurois, Dinantais en frans.

Lees meer