2 Imanuelle Grives komt aan bij de Antwerpse rechtbank.
BELGA Imanuelle Grives komt aan bij de Antwerpse rechtbank.

Nederlandse actrice in tranen voor rechter: Imanuelle Grives (34) riskeert 2 jaar cel voor drugshandel op Tomorrowland

De Antwerpse procureur heeft donderdag twee jaar cel en 8.000 euro boete geëist tegen Imanuelle Grives (43). De Nederlandse actrice, onder meer bekend van ‘Flikken Maastricht’, werd deze zomer op Tomorrowland gearresteerd omdat ze drugs in haar pruik had verstopt. Bij de huiszoeking in een Airbnb in Rumst die volgde, troffen speurders een heus drugsarsenaal aan. “Het was de grot van Ali Baba”, aldus de procureur.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

In ons land is Imanuelle Grives relatief onbekend. Anders is dat in Nederland, waar de actrice een echte vedette is. Grives maakte in 2012 haar debuut in de speelfilm ‘Alleen maar nette mensen’. Sindsdien was ze onder meer te zien in ‘Flikken Maastricht’, ‘Flikken Rotterdam’ en ‘Celblok H.’. De actrice deed in 2017 ook mee aan ‘Wie is de mol?’. Gezien haar bekendheid was de arrestatie van Grives afgelopen zomer groot nieuws in Nederland. Het strafproces in het Antwerpse Vlinderpaleis ging donderdagochtend dan ook van start onder massale persbelangstelling.

Drugs verstopt in pruik

Grives werd op 21 juli samen met haar Amerikaanse vriendinnen Qiturah G. (41) en Nicky P. (39) gecontroleerd aan de ingang van het festival in Boom. De Nederlandse actrice had 1 gram cannabis, 5 XTC-pillen, 15 gram MDMA, 10 gram cocaïne en 2,3 gram ketamine bij. De drugs zaten onder meer verstopt in haar pruik. Qiturah G. had 0,9 gram cocaïne en 3 XTC-pillen op zak. Nicky P. bekende spontaan dat ze verdovende middelen in haar vagina had ingebracht, maar kwam daar later op terug.

Ondanks de inspanningen om Tomorrowland drugsvrij te houden, zijn er de laatste twee jaar toch drugsdoden gevallen en hebben we ouders, broers en zussen moeten verwittigen dat hun dierbare niet naar huis zal komen

Procureur Ken Witpas

Er volgde een huiszoeking in de Airbnb in Rumst waar het trio verbleef. “En daar opende zich de grot van Ali Baba”, zei procureur Ken Witpas. “Een grote hoeveelheid aan diverse verdovende middelen lag open en bloot in de twee kamers die ze huurden: 77 XTC-pillen, 1,80 gram hasj, 11,20 gram cocaïne, 11,80 gram amfetamine, 9,80 gram ketamine, 3,85 gram MDMA, 178,90 gram GHB en 1,20 gram cannabis.”

Qiturah G. en Nicky P. verklaarden zelf te gebruiken, maar beweerden niet te weten dat Imanuelle Grives zoveel drugs bij zich had. De procureur geloofde dat niet, aangezien de drugs overal rondslingerden.

Drugsbarones

Grives zei dat ze wou experimenteren. Ze zou in een nieuwe film een drugsbarones spelen en wilde ervaren hoe het voelde. Ze had de drugs via via gekocht en wist niet hoeveel ze moest vragen. Ze bekende dat ze op het festival acht XTC-pillen had verkocht voor 100 euro. Ze deed het als een domme nieuwsgierigheid voor het wereldje af en erkende dat ze te ver was gegaan om zich in te leven als actrice.

“Haar inlevingsverhaal kan niet door de beugel. De feiten zijn zéér ernstig”, vond Witpas. “Ieder jaar zitten we met de organisatie van Tomorrowland samen met de bedoeling om zoveel mogelijk drugs van het festival weg te houden. Maar ondanks onze inspanningen zijn er de laatste twee jaar toch drugsdoden gevallen en moeten we ouders, broers en zussen verwittigen dat hun dierbare niet naar huis zal komen.”

Dat Grives zich wilde inleven in haar filmrol, was volgens haar advocaat John Maes slechts één aspect. “Mijn cliënte leefde in een wereld die niets meer met de realiteit te maken had. Ze moest medicatie nemen tegen angst, paniekaanvallen en slaapproblemen. Ze experimenteerde met zowat elke soort drugs en was volledig losgeslagen”, stelde meester Maes. Hij betwistte niet dat Grives drugs had verhandeld, maar wel dat de twee andere vrouwen erbij betrokken waren. Hij vroeg de rechtbank om de actrice een opschorting te geven. Ondergeschikt pleitte hij voor een werkstraf of een straf met uitstel.

Ik heb in die twee maanden voorhechtenis goed kunnen nadenken en ik hoop dat ik de kans krijg om een betere kant uit te gaan met mijn leven

Imanuelle Grives

Grives betuigde in tranen haar spijt voor haar “roekeloze gedrag”, dat niet alleen zware gevolgen had voor haar, maar ook voor haar familie, vriendinnen en haar werk. “Ik heb in die twee maanden voorhechtenis goed kunnen nadenken en ik hoop dat ik de kans krijg om een betere kant uit te gaan met mijn leven”, vertelde ze aan de rechtbank.

Tegen Qiturah G. en Nicky P. eiste de procureur telkens 18 maanden cel en 8.000 euro boete. Nicky P. ontkende dat ze bij de drugshandel van Grives betrokken was en vroeg de vrijspraak. Qiturah G. liet verstek. 

Op 8 november volgt het vonnis uitgesproken.

2 Imanuelle Grives, in het bijzijn van een vriendin en haar advocaat John Maes.
Belga Imanuelle Grives, in het bijzijn van een vriendin en haar advocaat John Maes.

50 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Don Tessers

    Zij houdt mede de maffia in stand met de verkoop. Geen medelijden met haar.

  • luc caels

    De voorgestelde straffen zijn veel te licht. 5 jaar en dikke boete zou beter zijn. Anders komt hier nooit een einde aan.

Lees meer