Oase van rust midden op de Turnhoutsebaan: Buurtwerk Borgerbaan werkt aan multiculturele tuin

Op de drukke Turnhoutsebaan komt binnenkort een multiculturele tuin, waar iedereen uit de buurt terechtkan. Het is een initiatief van Buurtwerk Borgerbaan, een buurthuis van Samenlevingsopbouw dat zich inzet voor de buurt Borgerhout. Het is de bedoeling dat de tuin een oase van rust en groen wordt, maar ook een ontmoetingsplaats voor mensen.

Vrijwilligers komen elke woensdag samen om de tuin samen vorm te geven.
Benoit De Freine Vrijwilligers komen elke woensdag samen om de tuin samen vorm te geven.

“We hebben besloten om van de tuin van ons buurthuis een openbare tuin te maken”, zegt Frederike Masure van Buurtwerk Borgerbaan. “In Borgerhout is een hogere concentratie aan armoede, maar er is hier ook zeer weinig groene en publieke ruimte. Daar willen we verandering in brengen met onze ‘samentuin’. Buurtbewoners zullen gebruik kunnen maken van de tuin tijdens de openingsuren van het buurthuis.” 

Meertalige ontmoetingsplaats

Het is de bedoeling dat de tuin een oase van groen wordt op de Turnhoutsebaan, om er tot rust te komen. “Iedereen is welkom om te komen genieten. Het moet vooral een toegankelijke plek worden”, zegt Frederike. “Je kan er komen zitten met een boek, maar je kan ook een babbeltje komen slaan met de mensen uit je buurt.” Maar de tuin moet ook een meertalige ontmoetingsplaats worden. 

We vragen aan mensen in de buurt of ze geen zaadjes, planten of hout willen doneren voor onze tuin. Door de vraag aan de buurt te stellen en hen te laten participeren, leren de buurtbewoners ons ook al kennen, en weten ze van het bestaan van de tuin af

Frederike Masure

“Meertaligheid is een heel belangrijk aspect in Borgerhout. Er worden hier veel verschillende talen gesproken, maar nog te vaak krijgen de buurtbewoners te horen dat ze eerst Nederlands moeten kunnen spreken voordat ze kunnen deelnemen aan de samenleving. Mekaar begrijpen is voor ons het belangrijkste. Nederlands is daar een heel belangrijk middel in. Alleen stellen we vast dat Nederlands niet voor iedereen even goed lukt. We pleiten er dus voor dat Nederlands geen voorwaarde is om mee te doen. Eigenlijk is het principe: met een kans, beter Nederlands.”

Tuinieren

In de tuin zullen ook bloemen, planten en groenten worden geplant, onderhouden door de mensen uit de buurt. Er kan dan samen worden getuinierd, en met de groenten kan het buurthuis dan maaltijden maken voor de buurtbewoners. En dat zo ecologisch en duurzaam mogelijk: al het materiaal van de tuin is recup-materiaal en gedeeld materiaal. “We vragen aan mensen in de buurt of ze geen zaadjes, planten of hout willen doneren voor onze tuin”, zegt Frederike. “Door de vraag aan de buurt te stellen en hen te laten participeren, leren de buurtbewoners ons ook al kennen, en weten ze van het bestaan van de tuin af.”

Op dit moment is de tuin nog in volle constructie door enkele vrijwilligers uit de buurt. “Elke woensdagmiddag zijn we eraan bezig, en we hopen dat onze tuin snel open kan gaan voor het publiek. Ons buurthuis is natuurlijk wel open, en wie wil, kan al eens een kijkje komen nemen naar hoe de tuin eruit zal zien!”

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Fredelinde Rossaert

    Super initiatief!

Lees meer