2 Bij de granaataanslag raakten een zestal auto's en drie gevels beschadigd.
Marc De Roeck Bij de granaataanslag raakten een zestal auto's en drie gevels beschadigd.

Onbegrip na zoveelste aanslag in Antwerpen: “Hebben granaatgooiers zich van huis vergist?”

De daders van de granaataanval in Antwerpen kozen het huis in de Marsstraat zéér bewust uit, zeggen bewoners. Ze gooiden de explosieven in twee bloembakken en reden met gierende banden weg. Waarom, dat begrijpt niemand. “Er kwamen nog vaak brieven voor een oude bewoner. Hebben die boeven zich van huis vergist?”

Overbuurman Thomas hoorde zondagnacht twee luide knallen. “Ik dacht eerst dat ons huis instortte”, zegt hij. “Toen zag ik de inslagen in de slaapkamerramen en wist: hier is iets anders aan de hand.” 

Thomas belde het noodnummer. “Ga op de grond liggen en kruip naar de achterkant van uw woning”, zeiden ze daar. “Ik moest aan de lijn blijven en hoorde drie minuten later een leger sirenes.”

Thomas heeft geluk dat het dubbel glas in de slaapkamer de granaatscherven heeft tegengehouden. Aan het geviseerde huis aan de overkant van de Marsstraat is de schade veel groter. 

Een of meerdere onbekenden dropten daar granaten in de bloempotten voor het raam. Daarna zag een getuige een auto met gierende banden wegrijden. Vlak daarna, om 3 uur 's nachts, ontploften de granaten. Niemand raakte gewond, maar de explosieven richtten heel wat schade aan. Het glas in de voordeur van het geviseerde huis ligt aan diggelen en ook de kelderramen zijn kapot. Zes auto’s in de straat raakten beschadigd door scherven. Naast de voordeur zitten grote schroeiplekken. 

2
Marc De Roeck

Waarom?

“Het is duidelijk dat ons appartementsgebouw geviseerd werd. Maar waarom?”, zegt  bewoonster Rachida. Zij en haar zoon wonen al anderhalf jaar op de derde verdieping van het getroffen pand. “Hier woont niemand die banden heeft met schimmige milieus. Het is akelig. We zijn hier net komen wonen omdat de straat zo rustig is.”

Op de tweede verdieping van het pand woont een jonge moeder met drie kinderen.  Op het gelijkvloers: Miriam, een jonge vrouw die twee jaar geleden introk. Zij was maandag op vakantie was. “Gelukkig maar”, zegt haar vader Eric, die gisteren de schade kwam opmeten. Ook hij kan enkel raden naar de reden van de granaataanslag: “Ze heeft wel lange tijd brieven gekregen van een vorige bewoner. Betalingsaanmaningen en dergelijke. Misschien werd één van de vorige bewoners geviseerd door criminelen? We mogen dat niet zeggen, maar het is de enige link die we op dit moment kunnen leggen met de aanslag.”

Een vorige bewoner zou dokwerker zijn in de haven van Antwerpen. Maar of dat ook betekent dat er een link is met het drugsmilieu wil niemand gezegd hebben. Het parket van Antwerpen houdt alle pistes open. 

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) laat weten dat hij alle bestuurlijke maatregelen zal treffen die nodig zijn om de rust en veiligheid in de wijk te garanderen. Wat die maatregelen precies inhouden, kon zijn woordvoerder gisteren nog niet zeggen. 

45 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • wim CLAES

    een van de meest gekke en strenge wapenwetgevingen ter wereld, sportschutters worden behandeld als potentiele moordenaars, wapenverzamelaars oud ijzer worden bekeken als gekken, alle tijd wordt gestoken in vergunde wapens.als deze misdrijven gebeuren echter door import uit het voormalige oostblok, of uit de derde wereld. en wat wordt daar tegen gedaan, niks nada noppes. ik denk dat ze zelfs geen idee hebben wat er gebeurd. failed state.

  • daniel d'hulst

    Camerabeelden mogen niet altijd gebruikt worden

Lees meer