Ook CD&V wil tol Liefkenshoek weg

Na Open Vld is nu ook CD&V gewonnen voor een tolvrije Liefkenshoektunnel. Vlaams parlementslid Dirk de Kort (CD&V) wil eerst de tol 's nachts opheffen. Op langere termijn moet dat ook overdag mogelijk worden. N-VA noemt de voorstellen lichtzinnig.

Open Vld-lijsttrekker Philippe De Backer stelde vorige week voor om de tol af te schaffen die automobilisten en truckers nu al 26 jaar betalen. Gisteren sloot Dirk de Kort (CD&V) zich op ATV daarbij aan. "Door het eerst 's nachts te doen, kunnen we de capaciteit al beter benutten. Vrachtwagens betalen dan een lagere kilometerheffing in Vlaanderen (een heffing die op het traject van de Liefkenshoek overigens niet geldt, red.). Een wegenvignet voor buitenlands verkeer kan de verloren tolinkomsten compenseren."

Slimme sturing

Marc Van Peel (CD&V) reageert als voorzitter van het Havenbedrijf. "Die tol is een Vlaamse bevoegdheid. Maar we steunen alle oplossingen die zorgen voor vlotter verkeer."


Philippe De Backer is blij met de steun van CD&V. "De economische winst van een tolvrije tunnel overtreft de inkomsten van nu."


Bij N-VA is er veel reserve. Antwerps schepen van Mobiliteit Koen Kennis: "Ik luister naar die uitspraken met stijgende verbazing. Die tunnel tolvrij maken, doe je niet met een vingerknip. Je organiseert er ook files mee. Op piekmomenten heb je al verzadiging. Ik ben voor een slimme sturing van het verkeer. Als je 's nachts iets wil doen, moet er ook een aanbod zijn. In de toekomst gaan we toch evolueren naar een gedifferentieerde tol in de drie Scheldetunnels." (PHT)

Lees meer