5
Marc De Roeck

Opnieuw granaataanslag in Antwerpen: zes auto’s en drie gevels beschadigd

Er is afgelopen nacht rond 3 uur opnieuw een granaataanslag gepleegd in Antwerpen, dit keer in de Marsstraat in Berchem. Daarbij raakten een zestal auto’s en drie gevels beschadigd. Volgens de eerste berichten zijn er geen gewonden. De lokale Open Vld-afdeling zegt geschokt te zijn, terwijl Vlaams Belang Antwerpen zo snel mogelijk de gemeenteraad wil bijeenroepen naar aanleiding van de explosie. 

“Er waren vermoedelijk twee ontploffingen”, zegt woordvoerder van de Antwerpse politie, Willem Migom. “Drie gevels en zo'n zes auto’s liepen schade op. Er brandden geen voertuigen uit.” Naast de politie en de brandweer kwam ook ontmijningsdienst DOVO ter plaatse. Een explosievenhond werd ingezet voor een sweeping, maar die vond niets.

Het lab van de federale gerechtelijke politie is vanochtend nog aanwezig voor sporenonderzoek. Door het incident is de Marsstraat afgesloten voor het verkeer. Het is geen doorgangsweg, dus de impact op de doorstroming is beperkt. In de loop van de ochtend zou de straat weer vrijgegeven worden.

5
Marc De Roeck

Vorige week werd ook al een aanslag met een granaat gepleegd op een shishabar in Willebroek en in Grand Café Den Brandt in het gelijknamige Antwerpse park. In maart kende Antwerpen een groot aantal granaataanslagen en brandstichtingen, veelal afrekeningen in het drugsmilieu, waarna het een tijd stil werd. Wat de reden van deze granaataanslag is en wie het doelwit is, zal het onderzoek moeten uitwijzen.

Vlaams Belang wil extra gemeenteraad

Vlaams Belang ziet in het incident een provocatie van de drugsmaffia. “Deze stadsguerrilla moet stoppen”, zegt Filip Dewinter. “Dit loopt fout af: de vraag is niet of er slachtoffers zullen vallen, maar wanneer.” 

De partij vraagt een verhoogde inzet van camerabewaking en politiepatrouilles op gevoelige plaatsen. Handelszaken of panden waarvan de politie weet dat ze worden geviseerd door de drugsmaffia, moeten worden gesloten of extra bewaakt. “Wij roepen daarom zo snel mogelijk de Antwerpse gemeenteraad bijeen, op zijn minst de Commissie Veiligheid”, zegt Dewinter. “Na de drie granaataanslagen op zeer korte tijd willen wij een gedetailleerde briefing van de politie en een concreet plan van aanpak om dit drieste geweld te voorkomen.” 

5
De Roeck

Open Vld: “Ondersteuning vanuit federaal niveau nodig”

De lokale afdeling van Open Vld vraagt een dringende en duidelijke aanpak, met ondersteuning vanuit het federale niveau. “We hopen dat het gerechtelijk onderzoek snel resultaten oplevert en de verantwoordelijken en hun motieven aan het licht brengt, waarna men de juiste gerechtelijke stappen kan ondernemen”, zegt fractieleider Erica Caluwaerts.

“Wij aanvaarden absoluut niet dat de Antwerpse burger in gevaar wordt gebracht en dat er schade aan hun eigendommen berokkend wordt.”

Caluwaerts zegt dat haar partij achter de maatregelen van de burgemeester en het stadsbestuur staat. Wat die maatregelen precies zijn, is onduidelijk.

“Een stad kan de bestrijding van dit soort aanslagen echter niet alleen”, klinkt het nog. “Open Vld is van mening dat een dringende en duidelijke aanpak met ondersteuning vanuit het federale niveau absoluut noodzakelijk is.” 

5
De Roeck
5 Ook auto’s liepen schade op.
Marc De Roeck Ook auto’s liepen schade op.

91 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Jean West

    BDW is niet verantwoordelijk en pak die mannen op en veroordeel ze tot levenslang en er staan er een hoop te wachten om hun plaats in te nemen. Eens dit begint krijg je dit niet meer onder controle met al de open grenzen.

  • Fons Casteels

    In Amsterdam gooien ze niet met granaten naar auto's: daar schieten ze de geviseerde dealers dood. Vorig weekend weer eentje: doodgeschoten op een terras - en niemand die de Amsterdamse burgemeester in vraag stelt. Google weet er alles over, en Wikipedia heeft zelfs een pagina "lijst van criminele liquidaties in Nederland".

Lees meer