Politie-inspecteur Bert V.L.  maakte deze racistische afbeelding over commissaris Jinnih Beels. De tekst luidt: 'Waarom zou ik je een hand moeten geven? Jou (sic) kleur staat mij niet aan'.
rv Politie-inspecteur Bert V.L. maakte deze racistische afbeelding over commissaris Jinnih Beels. De tekst luidt: 'Waarom zou ik je een hand moeten geven? Jou (sic) kleur staat mij niet aan'.

Opnieuw vrijspraak voor ex-politieman die racistische spotprent over Jinnih Beels verspreidde

Een voormalig politieman van de zone Mechelen-Willebroek is ook in beroep vrijgesproken voor het aanzetten tot haat en discriminatie. De 38-jarige Bert V.L. had twee jaar geleden een spotprent verspreid van Jinnih Beels, toen nog diversiteitsverantwoordelijke van die politiezone, met de tekst: ‘En waarom zou ik je een hand geven? Jouw kleur staat me niet aan’.

Hoofdinspecteur Bert V.L. had in de zomer van 2017 een spotprent rondgestuurd in een WhatsApp-groepje met Mechelse collega’s van de dienst Interventie. De mannen hadden die dag een opleiding gekregen over hoe omgaan met minderheden. Bert V.L. vond er niets beter op dan de nieuwe baas van de dienst diversiteit, commissaris Jinnih Beels, op de korrel te nemen. De Antwerpse moest bij de Mechelse politie een diversiteitsbeleid uitbouwen. Beels nam vorig jaar ontslag bij de politie en koos voor een politieke carrière bij s.pa.

Fotomontage

De fotomontage ging een dag later viraal. Nadat een agent het bericht had gemeld aan de korpsleiding, nam die meteen maatregelen. De beklaagde werd preventief geschorst en werkt intussen niet meer bij de politie. Volgens het openbaar ministerie wilde de man met de foto en de tekst duidelijk aanzetten tot discriminatie ten aanzien van Jinnih Beels en alle andere mensen met een getaande huid. De advocaat-generaal had zes maanden cel en 1.200 euro boete gevorderd.

De verdediging voerde aan dat de tekst niet over Beels ging, maar dat de woorden humoristisch geïnterpreteerd moesten worden als iets dat ze zelf gezegd zou kunnen hebben. De rechtbank in Mechelen oordeelde vorig jaar dat de foto op verschillende manieren geïnterpreteerd kon worden: als grap, als het aanzetten tot haat en discriminatie, of als een reactie op het gedrag van Jinnih Beels. En door twijfel over die achterliggende bedoeling werd Bert V.L. in eerste aanleg vrijgesproken. Het hof van beroep heeft die vrijspraak nu bevestigd.

21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Christine Laevers

    Ik vind het heel dubbelzinnig. Kon die 'humor' niet binnenshuis blijven ? En waarom wilde Beels geen hand drukken ?

  • Jack Dereder

    Er staat nergens dat hij ontslagen werd.

Lees meer