Exclusief voor abonnees

Peter Mertens (PVDA): “Ik wil in het onderwijs iedereen mee krijgen én talenten laten excelleren”

Antwerpse lijsttrekker voor de Kamer gelooft in Marxisme van de 21ste eeuw

Peter Mertens (49) schreef al een paar politieke bestsellers en leidt de PVDA intussen elf jaar. Als de peilingen worden bevestigd, zetelt hij straks in de Kamer naast zijn Waalse wapenbroeder Raoul Hedebouw. “We geloven in een marxisme van de 21ste eeuw. We moeten ervoor zorgen dat de digitalisering onze samenleving beter maakt en álle mensen meetrekt.”

2 Peter Mertens (PVDA): “Als je van de petrochemie duurzame bedrijven maakt, rol je een succesverhaal voor 50 jaar uit.”
Benny Proot Peter Mertens (PVDA): “Als je van de petrochemie duurzame bedrijven maakt, rol je een succesverhaal voor 50 jaar uit.”

Het wordt een ongewone campagne voor federaal lijsttrekker Peter Mertens. Een paar dagen voor het interview is hij thuis van de trap gedonderd. Gelukkig kreeg hij al snel een loopgips aangemeten. Een wagen met chauffeur: het is eens iets anders voor een PVDA-voorzitter.

Wat betekent marxisme in de 21ste eeuw? De productie en de taken van arbeiders zijn toch enorm geëvolueerd?

“We staan voor de vierde industriële revolutie (met robotisering, artificiële intelligentie en nanotechnologie, red.). Marx geloofde in vooruitgang. Hij zag machines als bondgenoot. Ook vandaag is dat actueel. Digitalisering vernietigt jobs, maar kan de samenleving ook beter maken.”

Moet in uw hedendaagse marxisme een bedrijf nog steeds eigendom zijn van de werknemers?

“Nee. Wat telt is, dat we naar een samenleving gaan die onze twee bronnen van rijkdom respecteert: de natuur én de arbeid. Vandaag hebben we er een problematische relatie mee. Hoe zorgen we ervoor dat we ze niet uitputten? Een aantal sleutelsectoren moeten in overheidshanden komen.”

Is internationalisering niet de grootste vijand van uw ideologie?

Ga je wachten op Godot? Of wil je de locomotief zijn? In de Europese Unie heft Ierland 12 procent vennootschapsbelasting. In Hongarije: 9 procent. Concurreer dan maar eens. Dan kun je plat op je buik gaan liggen. Of je kunt investeren in kenniseconomie. Faire belastingen regel je het best Europees.”

U wil voor politici maximaal tweemaal het gemiddelde werknemersloon. U verdient zelf 2.000 euro netto. Welk plafond wil u voor de privé?

Je hebt 24% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:

6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Wesley Kenis

    En de overschotten worden in de partijkas gestoken....En wie mag doe leegmaken.....juist ja de partijtop want zij hebben alle wijsheid in pacht. Ik geloof in socialisme, maar begin eerst met diegene te belonen die ook actief bijdragen en de rest volgt vanzelf. Beloon eerst diegenen die profiteren en je krijgt hetzelfde als in rusland: niemand wil nog werken om bij te dragen en het systeem stort in. DAT is wat communisme inhoud .

  • René Mattyns

    Zoals het nu gaat is het onvermijdelijk dat we tekorten creëren door te focussen op solidariteit en aanpassen.Nu zijn zelfs leerlingen onderwijzend personeel

Lees meer