Bij het onderzoek leefden twee groepen van 15 vrijwilligers 28 dagen lang in volstrekte quarantaine in Poliopolis, een containerdorp op het parkeerterrein van het UZA.
BELGA Bij het onderzoek leefden twee groepen van 15 vrijwilligers 28 dagen lang in volstrekte quarantaine in Poliopolis, een containerdorp op het parkeerterrein van het UZA.

Polio-onderzoek in containerdorp levert veelbelovende resultaten op

Het quarantaineonderzoek van de Universiteit Antwerpen rond twee nieuwe vaccins tegen polio in 2017 heeft goede resultaten opgeleverd. Dat blijkt uit de resultaten die gepubliceerd zijn in vaktijdschrift The Lancet. De kandidaat-vaccins zorgden bij de 30 vrijwilligers voor een prima immuunantwoord en hadden geen noemenswaardige nevenwerkingen.

In 2017 testten onderzoekers van de UAntwerpen twee nieuwe vaccins tegen polio. Die ziekte staat op de rand van uitroeiing, maar komt in landen als Afghanistan, Pakistan en Nigeria nog in beperkte mate voor. “Het huidige drinkbare vaccin heeft polio in de meeste landen een halt kunnen toeroepen”, zegt Pierre Van Damme van het Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties (CEV). “Maar in uitzonderlijke gevallen kan dit vaccin een vorm van de ziekte veroorzaken. Om de laatste stap naar een poliovrije wereld te zetten, is er dus een nieuw vaccin nodig.”

Bij het onderzoek leefden twee groepen van 15 vrijwilligers 28 dagen lang in volstrekte quarantaine in Poliopolis, een containerdorp op het parkeerterrein van het UZA. De twee vaccins, die ontwikkeld werden door een conglomeraat van onderzoekers met financiële steun van de Bill and Melinda Gates Foundation, blijken veilig en efficiënt.

Het CEV en de UGent testen op dit moment 232 gezonde volwassenen in een opvolgstudie. “En in Panama worden dit jaar jonge kinderen en zuigelingen gevaccineerd zodat men tegen eind 2019 gegevens heeft in de verschillende leeftijdsgroepen met deze kandidaat-vaccins”, aldus Van Damme.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer