cocaine
shutterstock cocaine

Politie vindt 200 kilo coke én wapenarsenaal bij inval in loods in Bornem: 12 verdachten in de cel

Speciale eenheden van de politie zijn begin deze week binnengevallen in een loods in Bornem, waar drugscriminelen een grote partij cocaïne aan het verdelen waren. In totaal werden tien verdachten opgepakt. Spilfiguur in de omvangrijke drugszaak is Eric P. (51) uit Boom die als chauffeur containers met drugs ophaalde in de Antwerpse haven. Donderdag gebeurden in het dossier nog eens twee arrestaties.

De inval in de loods aan Klein-Mechelen in Bornem leest als een scène uit een gangsterfilm. Maandag omsingelden speciale eenheden van de politie het gebouw, waar drugscriminelen op dat ogenblik een grote partij cocaïne aan het verdelen waren. De politiemensen konden in totaal negen verdachten - zeven Nederlanders (mannen van 22, 23, 25, 33, 33, 42 en 45 jaar) en twee Belgen (een 47-jarige man uit Genk en een 36- jarige man uit Dilsen-Stokkem) - inrekenen. Vijf mannen werden in de loods in de boeien geslagen. Vier andere aanwezigen hadden de benen genomen, maar konden snel gevat worden.

Wapenarsenaal

In twee bestelwagens vonden de politiemensen in totaal 203 kilo cocaïne. De drugs zaten telkens verstopt in een verborgen ruimte. De politie stootte bij de inval – en bij een huiszoeking in Genk – ook op een heus wapenarsenaal. Volgens onze informatie gaat het om zwaar geschut zoals (geladen) Kalasjnikovs, een granaatwerper, een 9mm pistool en een detonator (een ontsteker om explosieven mee te laten ontploffen, red.).

Het onderzoek startte na de inbeslagname van een partij van 413 kilo cocaïne in een container op kaai 1700 in de Antwerpse haven. De drugs waren afkomstig uit de Dominicaanse Republiek. De 51-jarige vrachtwagenchauffeur Eric P. uit Boom (die na de inval in de loods thuis werd opgepakt, red.) kwam toen in het vizier van de speurders omdat hij de container destijds wilde ophalen.

Unieke pincode

Onderzoek wees uit dat P. al eerder op frauduleuze wijze een container had opgehaald. Volgens bronnen kreeg de man de lading mee omdat hij beschikte over een unieke pincode. Vermoedelijk hadden zijn opdrachtgevers de code, mits betaling van grof geld, via een corrupte havenmedewerker weten te bemachtigen.

Uit het verdere onderzoek kwam aan het licht dat Eric P. op maandag 13 januari 2020 een nieuw transport zou uitvoeren. In de vroege ochtend haalde hij op kaai 206 een container op die afkomstig was uit Ecuador. De politie volgde het transport naar de loods aan Klein Mechelen in Bornem. Daar zagen ze hoe de chauffeur door verschillende mensen werd opgewacht. Wanneer ze zagen dat de cocaïne uit de container werd overgeladen in de bestelwagens, werd besloten om de inval uit te voeren.

De tien verdachten werden maandag door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsmandaat geplaatst. De raadkamer verlengde de aanhouding van negen mannen vrijdag met één maand. Voor één verdachte werd de behandeling met een week uitgesteld. Na afloop van de zitting wilden de advocaten van de verdachten – onder meer Sam Vlaminck, Mounir Souidi en Frank Scheerlinck verdedigen een cliënt – geen commentaar kwijt.

Stroomversnelling

De inval in de loods in Bornem heeft het onderzoek in een stroomversnelling gebracht. Volgens het Antwerpse parket zou de organisatie immers verantwoordelijk zijn voor nog andere drugstransporten. “Donderdag werden drie nieuwe huiszoekingen uitgevoerd en werden nog eens drie mensen van hun vrijheid beroofd”, stelt het parket. “De onderzoeksrechter heeft een 27-jarige man uit Deurne en een 29-jarige man uit Turnhout donderdag aangehouden. Een 50-jarige vrouw uit Niel, mocht beschikken. Deze twee aangehoudenen verschijnen dinsdag voor de raadkamer.”

Mogelijk houden de bovengenoemde aanhoudingen verband met de zaak rond de 42-jarige Franse pokerspeler Ibrahim El F. Hij werd begin december samen met drie verdachten opgepakt bij de uithaling van 444 kilo cocaïne in een loods in Ranst.

Lees meer