De stad wil van het voormalig postkantoor in de Wilgenstraat een crèche maken.
Foto Laenen De stad wil van het voormalig postkantoor in de Wilgenstraat een crèche maken.

Postkantoor wordt geen moskee maar crèche

GEBOUW IN SEEFHOEK ZOU NIEUWE THUIS WORDEN VAN DE DEUGNIET

Het gebouw van bpost in de Seefhoek wordt toch niet de grootste moskee van Vlaanderen, zoals Vlaams Belang vorige week beweerde. Schepen voor Kinderopvang Nabilla Ait Daoud (N-VA) wil van het voormalig postkantoor een kinderdagverblijf maken. Als overheidsinstelling kan de stad beroep doen op voorverkooprecht om het pand in handen te krijgen.

Het kabinet van schepen voor Kinderopvang Nabilla Ait Daout (N-VA) wil graag een kinderopvang onderbrengen in het 4.000 vierkante meter grote postkantoor van bpost in de Wilgenstraat in de Seefhoek. Er zouden meer dan honderd kinderen terechtkunnen.

Kansarme gezinnen

"Het gebouw is ideaal gelegen. In die buurt wonen heel wat kansarme gezinnen. Met de komst van een kinderdagverblijf aan inkomstentarief zouden we heel wat gezinnen kunnen helpen. Tegelijk werken we ook het tekort aan plaatsen weg in die buurt", vertelt schepen Ait Daout. Door het postkantoor om te bouwen tot kinderopvang zouden de meer dan honderd kinderen die nu in het kinderdagverblijf De Deugniet verblijven, daar ondergebracht kunnen worden. "De Deugniet is dringend aan vernieuwing toe. Maar die renovatiewerken konden niet van start gaan omdat er geen andere locatie is waar de kinderen tijdelijk terechtkunnen. Dat kan met de aankoop van het pand opgelost worden", aldus de schepen. Of de huidige locatie van De Deugniet na de renovatie opnieuw dienst zal doen als kinderopvang is nog niet duidelijk. Afhankelijk van de noodzaak kan het ook onderdeel worden van het aanpalende schooltje.

Voorverkooprecht

De stad kan bij de aankoop van het bpost-gebouw beroep doen op het voorverkooprecht dat zij als overheidsinstelling hebben. Dat betekent dat zij het gebouw in handen krijgt wanneer ze beslist om evenveel te bieden als het hoogste bod dat bpost ontving van een derde. Het postkantoor staat al een tijdje te koop en de termijn waarbinnen een bod gedaan kon worden is ondertussen verstreken. Bpost laat weten dat zij inderdaad een geïnteresseerde koper heeft gevonden maar wilde niets kwijt over wie de geïnteresseerde koper is, noch over de prijs die geboden werd. Het kabinet van schepen Ait Daoud wacht nu op de officiële compromisondertekening tussen bpost en de geïnteresseerde koper. Pas dan kan de stad haar voorverkooprecht uitoefenen. Wanneer dat compromis ondertekend wordt, is niet duidelijk.


Eerder uitte Vlaams Belang al haar bezorgdheid over de verkoop van het gebouw. Volgens hen zou de grootste moskee van het land er in ondergebracht worden. Het Vlaams Belang heeft naar eigen zeggen bewijzen dat er een overeenkomst zou zijn met vzw Moskee Omar die een bod zou gedaan hebben van 1.450.000 euro. De partij beloofde elke maandag te gaan protesteren tegen de komst. "Erg voorbarig", klinkt het bij Ait Daoud. "Op 28 april zijn we al op locatiebezoek geweest samen met de regie Kinderopvang om de mogelijkheden van het pand te bekijken. Ik kijk dan ook met grote verbazing naar de ophef en de petitie rond het postgebouw. Ik ben namelijk al maanden bezig met voorbereidingen voor de aankoop."

Lees meer