2 De 44-jarige Michaël K. spuwde tot drie keer toe naar de agenten terwijl hij riep besmet te zijn met het coronavirus.
VTM NIEUWS De 44-jarige Michaël K. spuwde tot drie keer toe naar de agenten terwijl hij riep besmet te zijn met het coronavirus.

Procureur: “Coronaspuwers zaaien angst en verdienen daarom 15 maanden cel”

Coronaspuwers die afgelopen maand tegen de lamp liepen, weten sinds donderdagmiddag wat zij riskeren: 15 maanden celstraf en een boete van 1.600 euro. Een dronken veertiger die door het lint ging in Wommelgem, bood donderdag op de rechtbank zijn excuses aan. Een twintiger uit Mortsel noemde zijn TikTok-filmpje waarin hij hoestte op diepvriespizza’s in de supermarkt een mislukte grap. De rechter velt vonnis op 14 mei.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De 44-jarige Michaël K. had de twijfelachtige eer om als eerste ‘coronaspuwer’ terecht te staan in Antwerpen. Hij was door de politie bij een autocontrole in de Oelegemsesteenweg in Wommelgem opgepakt. Michaël K. vierde zijn verjaardag. Hij was stomdronken en spuwde tot drie keer toe naar de agenten terwijl hij riep besmet te zijn met het coronavirus. Dat bleek gelogen.

Het duurde even voor de zitting kon starten: Michaël K. is Pools en spreekt geen Nederlands. Er was geen tolk aanwezig.  Tijdens het wachten tekende Michaël K., die sinds het spuwincident in de cel zit, wel een toelating in het Nederlands om gefilmd te worden voor de tv-serie ‘De Rechtbank’.

Advocaat Cedric Monheim schetste de omstandigheden van het spuwincident. “Michaël K. vierde die 26ste maart zijn verjaardag met enkele vrienden. Hij was ‘naar goede Poolse traditie’ vanaf ‘s morgens beginnen drinken. Van het spuwen naar de politie herinnerde hij zich amper iets. De man heeft een blanco strafblad en had de dag nadien uitdrukkelijk zijn excuses aan de politie aangeboden.”

Antiterreurwet

Advocaat Monheim ging in het verweer tegen de procureur die vijftien maanden celstraf eiste op basis van artikel 328bis.

“De wetgever heeft die antiterreurwet 328bis bedacht om het nieuwe fenomeen van poederbrieven te bestraffen, in de nasleep van de aanslagen van 9/11. Wie angst zaaide door brieven met chemische of biologische stoffen te verspreiden, riskeerde dan tot twee jaar cel. Speeksel kan je toch moeilijk gelijkstellen met chemische of biologisch gevaarlijke stoffen. Spuwen naar een agent wordt al jarenlang bestraft met artikel 269, zijnde weerspannigheid. Daarop staat een maximumstraf van zes maanden. Ik vraag dat mijn cliënt enkel voor ‘weerspannigheid’ wordt gestraft.”

De openbare aanklager vond artikel 328bis wel degelijk van toepassing. “Meneer K. heeft door zijn spuwen angst willen inboezemen bij de politiemensen. Het coronavirus kan dodelijk zijn. Agenten kunnen ter plaatse niet uitmaken of iemand besmet is. Dus die angst is er wel degelijk. Dag in, dag uit moeten politiemensen in moeilijke omstandigheden hun job doen, terwijl van andere mensen gevraagd wordt van thuis uit te werken. Die keuze heeft de politie niet.”

Opzettelijk hoesten op pizza’s in supermarkt 

2 Gianni D. (21) hoestte op de diepvriespizza's in de supermarkt.
rv Gianni D. (21) hoestte op de diepvriespizza's in de supermarkt.

Een tweede verdachte, Gianni D. (21) uit Mortsel, dacht een goeie grap uit te halen toen hij op 26 maart een diepvrieskast in de supermarkt opentrok en opzichtig hoestte op de pizzadozen. Een omstaander filmde hem. Gianni zette het filmpje daarna op het mediakanaal TikTok met de boodschap: “Oeps, drie jaar binnen blijven met die coronashit.”

Voor hem was de procureur nog strenger en vorderde 18 maanden cel en 1.600 euro boete. Op het besmetten van voedingswaren staan immers straffen tot 5 jaar.

“Stoer doen”

Advocaat Manu Bande: “Mijn cliënt wilde eens stoer doen omdat hij de ernst van Covid-19 toen nog niet besefte. Wij waren net een week in lockdown. Ondertussen beseft hij maar al te goed de dramatische gevolgen van het coronavirus.”

Ook advocaat Bande vond dat de procureur juridisch uit de bocht ging met de toegepaste wetsartikels. “Mijn cliënt heeft eens gehoest, maar het is helemaal niet bewezen dat gevaarlijke stoffen zijn doorgedrongen in voedingswaren. Ik vraag de vrijspraak, en anders een autonome probatiestraf.”

De rechter spreekt zich op 14 mei uit over deze zaken. “Die dag komen er nog meer ‘coronaspuwertjes’ aan bod”, aldus de rechter. In totaal zijn in de provincie Antwerpen 35 mannen opgepakt voor het spuwen naar anderen in coronatijden.

Lees meer