Honderden studenten kwamen samen om Julie en Valérie te herdenken
Universiteit Antwerpen Honderden studenten kwamen samen om Julie en Valérie te herdenken

Rector UA spreekt studenten toe tijdens herdenkingsmoment: “Het overlijden van jonge mensen raakt eens zo diep omdat dit geknakte leven niet ‘af’ is”

Studenten en professoren van de Universiteit Antwerpen hebben een minuut stilte gehouden voor Julie Van Espen. Met honderden kwamen ze samen in het Hof van Leysen van de UA. Meteen werd ook stilgestaan bij het overlijden van een andere studente: Valérie Verstraeten. Zij overleed na een slepende ziekte. Rector Herman Van Goethem nam het woord. 

Hieronder kan je de volledige speech lezen. 

“Het overlijden van Julie Van Espen heeft ons allen diep geraakt. Gisteren, woensdag, vernamen we dan het overlijden van nog een studente aan deze universiteit. Laten we de twee namen hier samen noemen: Julie Van Espen en Valérie Verstraeten,” zei rector Herman Van Goethem. Valérie ging weldra de master rechten voltooien en overleed aan een slepende ziekte. Julie studeerde eerst TEW en volgde nu de master internationale betrekkingen en diplomatie, zij werd vermoord.” 

“De reacties bij het overlijden van Julie overstijgen heel Vlaanderen. We worden gedragen in een grote emotionele beweging van nauwelijks ingehouden collectieve emotie en ontroering. Waarom zouden we die ontroering ook inhouden?” vraagt de rector zich af.

Bij het overlijden van Julie is een collectief rouwritueel ontstaan omdat haar overlijden de iconische antipode van dat alles is. Dit is het archetype van het diepste menselijke leed, zoals in de Griekse tragedies. Julie was stralend jong en intens veelbelovend, maar de dromen, hoop en verwachtingen werden afgebroken, met daar bovenop dan die vreselijke dood.

Herman Van Goethem

“Het overlijden van jonge mensen raakt eens zo diep omdat dit geknakte leven niet ‘af’ is. De mens wil in zijn leven verleden, heden en toekomst verbinden vanuit dromen, hoop en verwachting, waarbij liefde de rode draad is. Bij het overlijden van Julie is een collectief rouwritueel ontstaan omdat haar overlijden de iconische antipode van dat alles is. Dit is het archetype van het diepste menselijke leed, zoals in de Griekse tragedies. Julie was stralend jong en intens veelbelovend, maar de dromen, hoop en verwachtingen werden afgebroken, met daar bovenop dan die vreselijke dood. Als iemand overlijdt dan willen we hem of haar liefdevol begeleiden. Maar nee, ze kwam om in gruwelijke omstandigheden. Zo was er ook de kleine Mawda, een tijd geleden. Ook dat overlijden kreeg dadelijk een iconisch karakter, door de evidente onschuld die ze etaleerde in een dood die zo niet had mogen zijn.”

Toen we maandagochtend nog in het ongewisse waren over Julie, konden we de sprankel hoop nog verwoorden met een: ‘we weten niet waar ze is’. Maar waar zijn Julie en Valérie nu dan wel? Ze lijken wel verbonden met elkaar, om voort te leven in de vele sporen die ze nalaten, in het vele goede dat ze hebben rondgestrooid.

Herman Van Goethem

“Stralend jong en intens veelbelovend was ook Valérie, die gelukkig dan toch liefdevol kon heengaan, omringd door wie haar nabij was. Het sterven van jonge mensen doet denken aan de houtskooltekeningen van Käthe Kollwitz: voor ouders is het verlies van een kind ook zowat het ergste wat hen kan overkomen. Laten we met zijn allen de ouders, vrienden en familie van Julie en Valérie nabij zijn. Om hen te helpen overeind te blijven in dit leven waarin liefde de rode draad moet zijn.”

“Toen we maandagochtend nog in het ongewisse waren over Julie, konden we de sprankel hoop nog verwoorden met een: ‘we weten niet waar ze is’. Maar waar zijn Julie en Valérie nu dan wel? Ze lijken wel verbonden met elkaar, om voort te leven in de vele sporen die ze nalaten, in het vele goede dat ze hebben rondgestrooid. Laten we hopen dat de dankbare herinnering om wie ze waren, hun naasten steeds een steun zouden mogen zijn. Zoals ook wij allen, hier samen, hen een steun willen zijn. Door hier te zijn willen we immers laten zien dat de liefde ons allen verbindt. In goede en kwade dagen.”

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Andre Van Ruyskensveld

    rust in vrede lieve Julie

Lees meer