2 Rik Voorhelst kon de Slovaakse vrachtwagen stoppen toen die een kleine Ford Ka voortduwde in de Craeybeckxtunnel.
Lefelon / Minten Rik Voorhelst kon de Slovaakse vrachtwagen stoppen toen die een kleine Ford Ka voortduwde in de Craeybeckxtunnel.

Rik (88) liet zich aanrijden om truck te stoppen, die wagen meesleurde: "Jij bent dé held van de Craeybeckxtunnel”

“Rik, jij en jij alleen bent de held van de Craeybeckxtunnel.” De dankwoorden komen recht uit het hart van automobilist Luc en zijn dochter Cato, nadat zij dinsdag op spectaculaire wijze werden aangereden in de Antwerpse Craeybeckxtunnel. Het was Rik Voorhelst (88) die erin slaagde om de trucker te stoppen, zonder dat iemand gewond raakte. “Kan de kritiek op bejaarde chauffeurs nu gaan liggen?”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Afgelopen dinsdag, omstreeks 14.30 uur. Luc en zijn 17-jarige dochter Kato zitten radeloos in hun Ford Ka. Een Slovaakse trucker heeft hen bij het binnenrijden van de Craeybeckxtunnel achteraan aangetikt. Het autootje maakt een kwartdraai en zit klem tegen de neus van de veeltonner. De chauffeur heeft echter niks in de gaten. Hij kijkt in de verte en dendert rustig door, met 100 kilometer per uur.

Op mijn 88ste ben ik nog altijd een verantwoordelijke weggebruiker die ingrijpt wanneer het nodig is. Dat die jongeren die het ongeval filmden en fotografeerden daar maar eens goed over nadenken

Rik Voorhelst

Andere weggebruikers zien wel wat er gebeurt. Zij toeteren, zwaaien en halen de camera boven. Maar zonder effect, want de trucker haalt zijn voet niet van het gaspedaal. Tot  Rik Voorhelst uit Kontich in zijn Kia de vrachtwagen inhaalt.

“Mijn aandacht werd getrokken door vuurspetters aan de voorkant van die truck. Die vonken sprongen van de velgen van die Ford Ka. Doordat die auto dwars over het wegdek werd geduwd, waren de banden al stukgesprongen en schoof de auto op zijn velgen verder. Met een snelheid van 100 kilometer per uur geeft dat natuurlijk vuurwerk.” 

Lichte duw

Rik doet al het mogelijke om de aandacht van de trucker te trekken, maar ook dat haalt niets uit. “Ik ben dan op zijn rijvak gaan rijden en heb zachtjes vaart geminderd. Ik bleef ondertussen toeteren, signalen geven met mijn remlichten, mijn vier pinkers gebruiken, uit het raam hangen en gesticuleren. En toch bleef die trucker maar dichterbij komen. Tot ik plots een lichte duw voelde. De Ford Ka had mijn bumper geraakt. Ik heb mijn auto uit versnelling gehaald en me vooruit laten duwen. Zo’n tweehonderd meter verderop stonden we stil.”

Twee ambulanciers stoppen vervolgens naast de stilstaande wagens om een aanrijding met achteropkomend verkeer te vermijden. Vader Luc en dochter Kato kunnen veilig uitstappen en vallen Rik in de armen. “Het meisje was eigenlijk erg kalm, maar ze bekende wel dat dit de akeligste en langste seconden van haar leven waren.”

Ik ging al toeterend en gesticulerend voor die trucker rijden. Tot ik plots een lichte duw voelde. De Ford Ka had mijn wagen geraakt, tweehonderd meter verderop stonden we stil

Rik Voorhelst

Een held? Dat vind Rik te veel eer. “Helden zijn mensen die elke dag hun verantwoordelijkheid opnemen. De chauffeur van de schoolbus die kinderen veilig naar hun bestemming brengt: dat is een held. Ik niet. Ik heb maar één keer ingegrepen. Weliswaar zonder na te denken over het gevaar dat ik mogelijk zelf zou lopen. Die Ford Ka had kunnen kantelen, we hadden tegen de tunnelwand kunnen botsen,... Maar die risico’s hebben mij niet tegengehouden.

Beroepsmilitair

Toch hoeft het niet te verbazen dat Rik ingreep. Hij was beroepsmilitair en twintig jaar lang sportofficier van de Belgische troepen in Duitsland. Hij stond mee aan de wieg van de Vlaamse Reddingscentrale en van de bekende proeven met ‘Auto te water’ in veel zwembaden. “Als iemand in nood is, help ik. Dat gebeurt op automatische piloot.”

Als bestuurder op leeftijd heeft Rik wel nog een boodschap. “Mag de kritiek op oudere automobilisten nu stoppen, aub? Op mijn 88ste ben ik nog altijd een verantwoordelijke weggebruiker die ingrijpt wanneer het nodig is. Dat die jongeren die het ongeval filmden en fotografeerden daar maar eens goed over nadenken wanneer ze op hun sociale media een oudere bestuurder willen uitkafferen. Wij verdienen onze plaats in het verkeer.”

2 Rik Voorhelst kon de Slovaakse vrachtwagen stoppen toen die een kleine Ford Ka voortduwde in de Craeybeckxtunnel.
Patrick Lefelon Rik Voorhelst kon de Slovaakse vrachtwagen stoppen toen die een kleine Ford Ka voortduwde in de Craeybeckxtunnel.

103 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Danny Verhaest

    Wanneer je een auto die rechts zit een tik geeft, dat hij hierdoor voor de truck komt te staan, dan heb je dat gevoeld en stop je! Deze aanrijdende chauffeur lette gewoon niet op de weg en negeerde alle signalen. Gewoon rijbewijs afnemen.

  • Kelly Torfs

    Tuurlijk verdient iedereen een plaats in het verkeer. Maar denkt u der ook eens over na dat u mss dit heeft gedaan, maar dat er heel VEEL ouderen simpelweg een gevaar zijn op de baan. Iedereen is maar bezig ouderen en jongeren, maar uiteindelijk zijn we allemaal maar mensen en dat ouderen niet altijd meer reageren zoals het hoort is nu eenmaal zo, neemt niet weg dat dit ook voor jongeren geld iedereen rijdt op deze banen dus iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen.

Lees meer