2 De groep G-sporters van De Leerexpert op Linkeroever traint voor de grote dag. "Vorig jaar liep een van onze jongens het parcours in 1 uur 22 minuten."
Foto Laenen De groep G-sporters van De Leerexpert op Linkeroever traint voor de grote dag. "Vorig jaar liep een van onze jongens het parcours in 1 uur 22 minuten."

Scholen en bedrijven gek op Ten Miles

STEDELIJK ONDERWIJS IS GROOTSTE GROEP MET 2.750 LOPERS

Alleen Denen en Duitsers joggen nog méér dan Vlamingen. Logisch dus dat ook veel bedrijven, scholen, verenigingen en politieke partijen zich op de loophype hebben gestort. In één moeite zorg je voor de ideale teambuilding. Veruit de grootste groep op de Ten Miles is die van het stedelijk onderwijs: met 2.750 zijn ze. Raffinaderij Total is het best vertegenwoordigde bedrijf.

Heel bijzondere deelnemers in de 'groene' groep van het stedelijk onderwijs zijn de jongeren met een mentale beperking (type 2) van De Leerexpert op Linkeroever. Sportleraar Tim Huyghe is er al sinds september mee bezig. "We trainen elke maandag en woensdag met een 40-tal jongeren tussen 13 en 22 jaar. Een kwart daarvan loopt de Ten Miles, de rest de Short Run. In totaal zijn er vier niveaugroepen. Speciale aandacht gaat naar onze kinderen met obesitas. We bouwen dat voorzichtig op: we starten met 30 seconden lopen en twee minuten stappen. Einddoel is de 5 kilometer."


De sterkste leerlingen van De Leerexpert komen terecht in een beschutte werkplaats. Huyghe: "Dankzij de conditietraining zie je dat de lopers hun werk langer kunnen volhouden. We zoeken voor elk van onze kinderen uit waarin ze goed kunnen presteren. Vaak is dat sport. Er zitten soms écht sterke gasten bij. Vorig jaar liep een van onze jongens 1 uur 22 minuten op de Ten Miles."

2
Klaas De Scheirder

Total

En nu we toch in het onderwijs zitten: ook de associatie van Universiteit Antwerpen en de Antwerpse Hogescholen (AUHA) stuurt een leger lopers. Goed voor 722 man, van wie er 592 de Ten Miles aandurven. Eentje combineert zelfs de marathon van 's ochtends met de 16,1 kilometer: vertaler-tolk Stein Dombrecht. Geen unicum, maar toch een pittige uitdaging voor de 24-jarige student.


De bedrijven dan. Eenzaam aan de top met 373 inschrijvingen: raffinaderij Total. Hun 'Total Running Club' maakt al een jaar of zes mee het mooie weer op het Antwerpse loopfeest. "Voor mensen zonder ervaring starten we in februari telkens met een Start to Run. Wie de 5 kilometer onder de knie heeft, kan doorschuiven naar de groep voor de 10 kilometer. We zijn een actieve loopclub. Total draagt overal ten lande bij in de kosten van loopevents." Ook voor de Belgische Total-directrice Hilde Luystermans zijn de Ten Miles vaste prik.


De diamantsector stuurt zijn fonkelend Antwerp Diamond Team naar Linkeroever. Met 223 deelnemers is die groep al een keer of drie groter dan twee jaar geleden, toen ze er voor het eerst collectief bij waren. Overigens worden ze met een neuslengte geklopt door chemiereus BASF (229 man).

Goede doelen

Waar loopschoenen voorbijsloffen, zijn goede doelen nooit veraf. Bekende namen zijn Cunina, Handicap International, SOS kinderdorpen en Think-Pink. N-VA verzamelt centen voor Sterre, de peuter die met een schroevendraaier in het oog werd gestoken. Woordvoerder David Dogge: "We zijn met 60 lopers, aangevoerd door Bart De Wever. Kort voor de Ten Miles maken we het opgehaalde bedrag bekend." De kans dat je de N-VA'ers niet ziet, is gering: het gele T-shirt toont ook de nieuwe 'helfie'.


Misschien kan De Wever onderweg wel een praatje slaan over de overkapping van de Ring: ook Ringland schreef in met 35 lopers.

Lees meer