2 De verongelukte Mustapha Belhadj.
rv De verongelukte Mustapha Belhadj.

Slechts werkstraf voor verhuizer die voetganger doodt met vallende zetel

Een maatschappelijk werker krijgt 200 uur werkstraf omdat hij bij een verhuizing een tweezitszetel uit het raam liet vallen. De zetel viel bovenop de 69-jarige Mustapha Belhadj, die net onder het raam voorbijwandelde. Hij overleed vijf dagen later. Zijn familie is teleurgesteld dat de dader er zo makkelijk vanaf komt. 

Sociaal werker Samuel D. (36) was op 16 april 2018 nog maar eens naar een appartement aan de Kersbeekstraat in Antwerpen-Noord afgezakt. De bewoonster Beate B. was verschillende keren aangemaand om haar appartement te ontruimen. Zij hield zich nooit aan de afspraak. Die ochtend zou Samuel D., die voor het Antwerpse Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) werkt, Beate B. helpen bij de verhuizing. Mevrouw Beate was nergens te bespeuren. 

Samuel D. begon dan zelf maar met het demonteren van de meubels. Een tweezitsbank was te groot om langs de trap naar beneden te brengen. De man plaatste de bank in het open raam van de eerste verdieping en wilde die naar beneden laten zakken.  Plots verloor hij echter zijn greep op de zetel. 

Net op dat moment wandelde Mustapha Belhadj de hoek van de Kersbeekstraat om en liep onder het raam door. De gepensioneerde man ging brood voor het ontbijt halen. De zetel viel boven op hem. De gevolgen waren verschrikkelijk. Mustapha liep een nekbreuk op met complicaties naar het ruggemerg  en het centrale zenuwstelsel. Hij overleed vijf dagen later in het ziekenhuis. 

Het Antwerpse parket vervolgde maatschappelijk werker Samuel D. voor ‘onopzettelijke doding wegens gebrek aan voorzorg’. De man werd dinsdag door de rechtbank veroordeeld tot een werkstraf van 200 uur. De straf komt niet op zijn strafblad te staan. 

De weduwe van Mustapha Belhadj en 9 familieleden krijgen de gevraagde schadevergoeding van bijna 230.000 euro uitgekeerd. Een verzekeringsmaatschappij moet die vergoeding uitkeren omdat Samuel D. op dat moment aan het werk was voor CAW. 

“Voor gezin zorgen” 

De familie van Mustapha Belhadj vindt de uitspraak moeilijk te aanvaarden. Dochter Ouarda: “Het gevoel hebben dat het leven van je vader niet meer waard is dan 200 uur werkstraf is onbeschrijfelijk. Een aantal jongeren steken een middelvinger op naar de politie en ze krijgen een voorwaardelijke gevangenisstraf die op hun strafblad komt.” De rechter houdt in zijn bestraffing rekening met het feit dat Samuel D. een gezin te onderhouden heeft. Hij werkt nog altijd voor CAW. 

Dochter Ouarda: “Draai de situatie eens om. Mocht mijn vader de zetel uit het raam hebben laten vallen en het leven van een ‘blanke’ man op die manier hebben beëindigd? Zou de rechter dan ook zo mild zijn geweest? Zou hij rekening hebben gehouden met het feit dat mijn vader een gezin te onderhouden had? Ik betwijfel het." De familie krijgt een forse schadevergoeding maar dat kan het verlies van vader Mustapha nooit goed maken. 

“Ik moest net in die periode bevallen. Mijn vader had zo uitgekeken naar de geboorte van zijn kleinkind. Mijn vader is begraven op de dag dat mijn kindje geboren werd. Elke verjaardag van mijn kindje zal mij ook herinneren aan de dood van mijn vader. Dat blijft een levenslang litteken voor mij. Ik hoop dat niemand ooit op zo'n manier zijn vader moet verliezen”, aldus Ouarda.

2 Mustapha Belhadj kwam net de hoek omgewandeld toen de zetel vanaf de eerste verdieping naar beneden viel.
Dirk Laenen Mustapha Belhadj kwam net de hoek omgewandeld toen de zetel vanaf de eerste verdieping naar beneden viel.

17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Frank Vekemans

    Dit is in de eerste plaats een ongeval dat zeker niet had mogen gebeuren en dat nooit zou gebeurd zijn als er meerdere werknemers waren geweest, en ik denk niet dat de bewuste werknemer dit moedwillig heeft gedaan, maar dan nu de uitspraak van de rechtbank racistisch noemen dat gaat toch wel iets te ver, maar ja dat zijn we gewoon in Antwerpen, daar word alles wat niet in het kraam past racistisch genoemd

  • Wout Lankens

    Misschien ook de verantwoordelijkheid van het caw.Altijd maar besparen,als je naar zulke job twee mensen stuurt was er niets gebeurt.

Lees meer