De pas geplante bomen op het eilandje zijn verwijderd omdat ze de droogte niet overleefden.
Klaas De Scheirder De pas geplante bomen op het eilandje zijn verwijderd omdat ze de droogte niet overleefden.

Stad Antwerpen begiet jonge bomen met gezuiverd water uit douches en toiletten (en bespaart zo veel drinkwater)

In 2018 testte de stad of het mogelijk was om bomen en planten te begieten met gezuiverd afvalwater. Zo wordt er tijdens aanhoudende droogte geen drinkwater verspild. Ook dit jaar neemt de stad gezuiverd afvalwater af bij Aquafin.

De extreme droogte teistert jonge bomen in Antwerpse straten en parken. Zij zijn namelijk volop in ontwikkeling en hun wortels reiken nog niet diep genoeg om met de hittestress om te gaan. Zo moesten aan het MAS enkele jonge bomen verwijderd worden omdat ze de extreme droogte niet overleefden. Daarom zal de stad ook dit jaar gezuiverd afvalwater van Aquafin gebruiken om ze in de eerste twee tot drie jaar te besproeien.

Vroeger werd naast oppervlaktewater ook drinkbaar leidingwater gebruikt om de bomen te begieten. Sinds vorig jaar gebruikt de stad alleen nog maar oppervlaktewater, opgevangen regenwater en nu dus ook gezuiverd afvalwater van Aquafin.

Aquafin verzamelt afvalwater van douches, toiletten, wasmachines, en andere huishoudelijk afvalwater vanuit de gemeentelijke riolen en transporteert het naar één van de 300 zuiveringsinstallaties. Tijdens droogteperiodes vult de stad haar sproeiwagens aan de zuiveringsinstallaties op Kielsbroek, Berendrecht, Noordersingel en Vrasene. Het gezuiverde afvalwater heeft niet dezelfde kwaliteit als drinkwater, maar kan wel perfect gebruikt worden voor bewatering langs wegen en in parken. De stad sloot een contract af met Aquafin om gezuiverd afvalwater af te nemen en spaart zo ongeveer 2.500 kubieke meter leidingwater uit. 

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer