Jinnih Beels
BELGA Jinnih Beels

Stad werkt aan ‘urgentieplan’: “Té veel Antwerpse jongeren verlaten de school zonder diploma”

De stad Antwerpen wil dat meer jongeren een diploma behalen en vervolgens aan een job geraken. Er wordt daarom een urgentieplan uitgewerkt. “Centraal staat samenwerking met partners uit het onderwijsveld én de bedrijfswereld.”

Te veel Antwerpse jongeren verlaten de school zonder diploma. De laatste jaren was de ongekwalificeerde uitstroom in Antwerpen gedaald van 23% in 2011 naar 20,7% in 2015, maar het verschil met het Vlaamse gemiddelde blijft zeer groot: zo’n 11,7% in 2011 en 10,4% in 2015. Nieuwe cijfers van 2016-2017 tonen aan dat er bovendien grote verschillen zijn tussen buurten en tussen scholen. 

Het nieuwe plan, waarbij samenwerkingen worden aangegaan met partners uit het onderwijsveld én de bedrijfswereld, is volgens het Antwerpse stadsbestuur nodig om de daling van de ongekwalificeerde uitstroom te versnellen zodat Antwerpen dichter bij het Vlaamse gemiddelde komt.

“Een belangrijke partner is de onderwijsraad, het onafhankelijke adviesorgaan van de stad inzake onderwijs”, zegt onderwijsschepen Jinnih Beels (sp.a). “Alleen als alle partners samenwerken kan de gekwalificeerde uitstroom verhogen. Op het terrein zijn vandaag al veel diensten en mensen werkzaam rond uitstroom. Die brengt de stad nu samen in drie taskforces.”

De eerste taskforce zet in op instroom, schoolbeleid en preventie. De tweede taskforce zal zich richten op de factoren die ongekwalificeerde uitstroom voorspellen: het terugdringen van spijbelen, studiekeuzeproces, moeilijke situaties thuis,… Het Centraal Meldpunt voor risicojongeren speelt hierbij een belangrijke rol. De derde taskforce omvat acties die zich bij de overgang naar het hoger onderwijs afspelen. Voor de doorstroom naar werk zal de stad nauw samenwerken met de VDAB.

Om de zes maanden zullen de drie taskforces rapporteren over hun vooruitgang.

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Hugo De Leew

    Dat is toch normaal de regering steunt de donderdag spijbelaars, als ze nu nog iets vinden om maandag , dinsdag, woensdag en vrijdag te spijbelen hebben we binnen de 5 jaar een bevolking die gelijk staat met een onderontwikkeld land. Goed gewerkt politiek. Ik ging nog 6 dagen naar school.

Lees meer