2 Nathan Rosenberg, Arno Lemmens, Tim Vandewalle en Wouter Lucas Andries in HAVN Dam.
Klaas De Scheirder Nathan Rosenberg, Arno Lemmens, Tim Vandewalle en Wouter Lucas Andries in HAVN Dam.

Stevig fuiven in Noorse Zeemanskerk

ORGANISATOREN VICE CITY-FEESTJES DOPEN GEBOUW OM TOT HAVN DAM

Stevig fuiven in een kerk: het kan vanaf 4 maart in HAVN Dam. Tim Vandewalle (27) en Arno Lemmens (23), de organisatoren van de Vice City-feestjes, palmen hiervoor de oude Noorse Zeemanskerk op de Italiëlei in. "De glasramen zullen altijd verlicht zijn en waar ooit het orgel stond, komt een bar."

 


Feestend Antwerpen heeft nog maar net afscheid genomen van Bar Gloed en Klub Goud of er dient zich al een nieuw adres aan om stevig uit te gaan. In de oude Noorse Zeemanskerk worden al langer privé-evenementen georganiseerd zoals trouwpartijen en personeelsfeesten onder de naam HAVN Church. Dat blijft ook gewoon zo. Maar daarnaast wilde de organisatie meer uit de kerk halen. Tim en Arno kregen vrij spel en niet veel later was HAVN Dam geboren. De naam Dam verwijst naar de tijd dat de kerk omwald was door de leien en alleen bereikbaar was via bootjes. "Ik kreeg al lang vragen van andere mensen die in dit gebouw iets wilden organiseren, maar ik hield de boot altijd af", zegt Nathan Rosenberg (25), oprichter van HAVN Church. "Tim en Arno heb ik wel de kans gegeven, omdat we dezelfde visie hebben over hoe het gebouw gebruikt moet worden. Voorwaarde was dat de eigenheid van de kerk behouden werd."

2 De oude Noorse Zeemanskerk op de Italiëlei. 
Klaas De Scheirder De oude Noorse Zeemanskerk op de Italiëlei. 

Twaalf keer

Tim Vandewalle en Arno Lemmens organiseerden tot november de Vice City-feestjes. Omdat het toenmalige gebouw een andere bestemming kreeg, moesten de twee op zoek naar een nieuwe locatie. Die vinden ze nu in de oude Noorse Zeemanskerk. Toch is het niet de bedoeling dat die elk weekend omgebouwd wordt tot een uitgaansgelegenheid. "We mikken op twaalf feestavonden op jaarbasis. Op die manier wordt het unieke karakter behouden", aldus Tim. Op 4 maart gaat de eerste Vice City-avond van start. Daarna krijgen anderen de kans om evenementen op deze locatie te organiseren. "Wij gaan zelf een drietal evenementen organiseren. De overige mogen ingevuld worden door anderen. Tim en ik bepalen wat er kan. De selectiecriteria: past het concept binnen de locatie, en wordt de eigenheid van deze kerk behouden", legt Arno uit.


De typische elementen van de kerk zullen duidelijk in het oog springen. "De glasramen zullen altijd verlicht zijn en de zuilen van de kerk blijven een prominente rol spelen", legt Nathan uit. Waar ooit het orgel stond, zal een bar komen. Tijdens oudejaarsavond kregen Tim en Arno de kans om de locatie al eens uit te testen, een goede les bleek achteraf. "Het was chaos op een bepaald moment. Maar de meeste problemen zijn ondertussen opgelost." Zo komt er een nieuw sanitair blok en is het verwarmingscircuit vernieuwd. "De vele renovatiewerken geven het al aan: wij zijn van plan hier te blijven. De kerk wordt niet afgebroken zoals de geruchten wel eens rondgingen", zegt Nathan duidelijk.


Wie graag een evenement wil organiseren, kan een mail sturen naar info@havn.com.

Lees meer