Het moment van de ontploffing.
Foto Deredactie Het moment van de ontploffing.

Stuk kaaimuur van 123 meter in enkele seconden wég

Het gaf eventjes een serieuze 'boenk', maar het opblazen van 123 meter kaaimuur aan Nieuw Zuid is zaterdagavond om klokslag 18.30 uur zonder problemen verlopen. Het spektakel was de moeite: een fontein van water en puin spoot wel tien tot vijftien meter hoog boven de Schelde.

Het stadsbestuur had zijn voorzorgen genomen. Een gelijkaardige ontploffing in februari 2016 lokte een pak ongeruste telefoontjes uit. De bevolking was ruim op voorhand verwittigd, de impactzone langs de Kaaien al uren vooraf verboden terrein.


Toch was er enige spanning bij Waterwegen en Zeekanaal (W&Z). Eerst zou de muur om 18 uur worden opgeblazen. Dat werd nog tweemaal met een kwartier verlaat. Nadat de explosieven bij hoogtij ver onder de waterlijn in de kaaimuur van de Ledeganckkaai waren geplaatst, werden ze gecontroleerd tot ontploffing gebracht. Binnen een paar seconden zag je hoe de explosie zich van noord naar zuid bewoog. Volgens W&Z kon je de trillingen vergelijken met voorbij dokkerend zwaar vrachtverkeer.


Antwerpen vernieuwt de komende tien tot vijftien jaar kilometers Scheldekaaien. Woordvoerster Sarah Verhaegen: "Dit stuk was een van de vijf zones waarin Nieuw Zuid is opgedeeld. We hebben nu twee zones opgeblazen. Om overstromingen te voorkomen, bouwen we een wand van damplaten en buispalen in U-vorm rond de op te blazen muur. Dan graaf je een put uit waarnaar het Scheldewater na de explosie kan wegstromen. Vervolgens bouw je een nieuwe kaaimuur en pomp je het water weer weg."


Op zaterdag 27 mei wordt 's avonds een volgend stuk kaaien - 134 meter lang - opgeblazen. Na de zomer volgen nog zone vier en vijf. De vernieuwing van de kademuur aan Nieuw Zuid moet tegen 2020 klaar zijn. (PHT)

Lees meer