Een van de geel-zwarte watertaxi's.
Foto Benoit De Freine Een van de geel-zwarte watertaxi's.

Supersnelle watertaxi's van Brabo komen eraan

De geel-zwarte watertaxi's van Brabo Dokloodsen en Bootmannen zullen wellicht pas volgend jaar worden ingezet voor snel transport van maritiem personeel in de Antwerpse dokken. Het Havenbedrijf is gecharmeerd door het project, maar focust nu eerst op andere alternatieven voor de files zoals de Waterbus.


Brabo zorgt in de haven voor het veilig aan- en afmeren van schepen, ruimt olie op het water en assisteert bij duikwerkzaamheden. De voorbije jaren kocht het zeven overdekte 'speedboten' die een snelheid halen van 64 kilometer per uur.


"Onze kleinste watertaxi's kunnen drie passagiers meenemen, de grootste zes. Maar we schaffen ons nog een voor tien passagiers aan", vertellen algemeen directeur Ronny Detienne en commercieel directeur Koen De Groof. "We hebben al gesprekken gevoerd met het Havenbedrijf. Zo zouden we met onze watertaxi's kunnen aansluiten op de Waterbus aan de sluizen. We hebben ook een twintigtal plaatsen geselecteerd waar we passagiers aan de terminals kunnen aanmelden. Aan wie we vooral denken? Waterklerken, expediteurs, surveyors (die inspecties uitvoeren, red.)."


De komende maanden komt het er nog niet van, omdat het Havenbedrijf zijn middelen en aandacht prioritair op de Waterbus richt. Er wachten Brabo trouwens om een andere reden belangrijke maanden. Eind 2018 loopt de achtjarige concessie van Brabo in de haven van Antwerpen af. "We hebben gelukkig een sterk dossier. Het mag niet mislopen", zeggen de directeurs van het 300 werknemers tellend bedrijf. (PHT)

Lees meer